Kerry advarer Israel mod at gennemføre angreb på Iran

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, siger, at det vil være en kæmpemæssig fejl, hvis Israel engang i fremtiden gennemfører en ensidig militæraktion mod Iran og landets atomprogram.

Kerry har fremsat udtalelsen til NBCs Today-program, hvor han blev bedt om en kommentar til, hvorvidt atomaftalen med Iran har gjort det mere sandsynligt, at Israel vil forsøge sig med et angreb mod regimet i Teheran.

- Det ville være et gigantisk fejlgreb med store følger for Israel og hele regionen, og jeg mener ikke, at det er nødvendigt, siger Kerry.

Den amerikanske udenrigsminister argumenterer samtidig for, at Kongressen i Washington skal støtte aftalen med Iran.

- Israel vil blive yderligere isoleret, og USA vil miste støtten fra de andre af verdens stormagter, som er med i aftalen, understreger Kerry, som har forsvaret Iran-aftalen ved en række forskellige møder i Washington og New York i de seneste døgn.

- Hvis vi fortsat kommer til at se, at det er frygt og følelser, som styrer folks tanker om dette program, og Kongressen forkaster aftalen, så frygter jeg, at vi vil komme til at se, at vore venner i Israel kan ende med at blive mere og mere isoleret - og blive udsat for flere og flere beskyldninger, siger han.

- Og vi vil tabe Europa, Rusland og Kina i forhold til en militæraktion, hvis det kommer på tale, lyder det advarende fra Kerry.

Aftalen, der faldt på plads tirsdag i sidste uge, skal sikre, at styret i Teheran ikke udvikler atomvåben. Ud over at bortvejre Vestens frygt for, at Iran udvikler atomvåben, er der også lagt op til en fremtidig ophævelse af internationale økonomiske sanktioner mod Iran.

Israel har dog i hårde toner kritiseret aftalen, og premierminister Benjamin Netanyahu har blandt andet kaldt den "en dårlig fejltagelse af historiske proportioner".

- Israel er ikke begrænset af denne aftale med Iran, for Iran søger fortsat vores ødelæggelse. Vi vil altid forsvare os selv, tilføjede Netanyahu.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip