Kerry: Al-Aqsa og Tempelbjerget skal overvåges med video

Israel og Jordan er blevet enige om en række initiativer for den omstridte plads i Jerusalem, hvor moskeen Al-Aqsa ligger. Området skal blandt andet døgnovervåges med video.

Det oplyser den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

- Dette vil sørge for stor synlighed og gennemsigtighed, og det kan virkelig være det, der skal til for at afskrække enhver fra at krænke den hellige plads. siger han efter et møde med kongen i Jordans hovedstad, Amman.

Der har i en række uger været store spændinger i forbindelse med den muslimske fredagsbøn, som delvist er foranlediget af palæstinensiske knivoverfald, som Israel har besvaret ved at nedskyde og dræbe unge palæstinensere.

Mange palæstinensere er samtidig vrede over, at radikale jøder i stigende grad kræver at få adgang til den famøse plads, som jøder kalder Tempelbjerget.

Den palæstinensiske vrede er ikke blevet mindre af, at Israel har valgt at blokere adgangen til Al-Aqsa og fredagsbønnen for nogle palæstinensiske grupper.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, vil senere lørdag gøre rede for, hvad der er aftalt med Jordan, siger Kerry efter et møde i Amman med Jordans kong Abdullah II, som formelt har opsynet med helligdommen i det israelsk-besatte Vestjerusalem.

På Tempelbjerget lå jøderne største helligdom indtil år 70, hvor romerne styrtede bygningen i grus. Den jødiske grædemur er resterne af bygningsværket.

Området er altså helligt for både jøder og muslimer, men jøder har hidtil haft forbud mod at bede på selve pladsen. Al-Aqsa-moskeen er muslimernes tredjestørste helligdom.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip