Kerry besøger Hiroshima som første USA-udenrigsminister

Den japanske by Hiroshima, som stort set blev udslettet af en amerikansk atombombe i slutningen af Anden Verdenskrig, er i weekenden vært for et møde blandt udenrigsministrene fra verdens syv førende industrilande, G7-landene.

John Kerry, den amerikanske udenrigsminister, deltager i mødet og er dermed den første udenrigsminister fra USA, der lægger vejen forbi Hiroshima siden 1945, hvor atombomben faldt.

Kerrys besøg ses ifølge nyhedsbureauet AFP som en tur, der muligvis skal bane vejen for, at Barack Obama også gæster byen i næste måned, hvor han tager til Japan i forbindelse med et topmøde blandt G7-landene.

Sker det, bliver Obama den første siddende amerikanske præsident, som besøger Hiroshima.

John Kerry skal mødes med sine kolleger fra Storbritannien, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien og Japan mandag for at besøge et museum om atombombningen af Hiroshima.

Dernæst skal de lægge blomster på et mindesmærke for atombombens ofre. Ved afslutningen af 1945 var 140.000 mennesker ifølge Reuters døde som følge af atombombningen af byen, som nu har omkring 1,1 millioner indbyggere.

Bomben, som blev kaldt "Little Boy" blev sprængt over Hiroshima 6. august 1945.

Tre dage senere faldt en lignende bombe over Nagasaki. Seks dage senere overgav Japan sig.

Den japanske udenrigsminister, Fumio Kishida, siger søndag, at udenrigsministrene under G7-mødet skal diskutere netop atomvåben, terror, maritim sikkerhed samt Nordkorea, Ukraine og Mellemøsten.

Fumio Kishida håber også på at kunne udstede en "Hiroshima deklaration" til mødet for at fremskynde til atomnedrustning.

- Ved denne lejlighed vil jeg sende et stærkt budskab for fred og for at gøre en verden uden atomvåben til virkelighed, sagde Kishida til sin velkomstreception søndag.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip