Kerry forventer sikkerhedsaftale med Afghanistan

»Vi gør fremskridt, vi arbejder på det. Jeg er personligt sikker på, at vi når til enighed,« siger Kerry ifølge AFP efter et møde med den pakistanske regering.

Aftalen mellem USA og Afghanistan skal give tilladelse til, at amerikanske soldater kan være tilstede i et begrænset omgang i Afghanistan, når NATO-missionen slutter, og de amerikanske soldater trækkes tilbage ved udgangen af 2014.

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, indstillede forhandlingerne med Washington tilbage i juni. Det skete som reaktion på, at Taleban åbnede et kontor i Doha i Qatar efter forhandlinger med Washington. Den afghanske præsident var fortørnet over navnet på kontoret, som terrororganisationen havde valgt at kalde »Afghanistans islamiske emirat« - samme navn som Talebans regering i Afghanistan havde fra 1996 til 2001, hvor den islamistiske bevægelse blev væltet af magten.

»Præsidenten er ikke glad for kontorets navn. Vi er modstandere af titlen »Afghanistans islamiske emirat«, fordi et sådant ikke eksisterer,« sagde Karzais talsmand, Aimal Faizi, tilbage i juni og bedyrede også, at amerikanerne »var klar over præsidentens holdning.«

Men torsdag oplyser Kerry altså, at USAs præsident Barack Obama snart vil være er klar til at meddele, at en aftale med Karzai er på trapperne.

»Præsidenten har gjort det klart, at han på det rette tidspunkt vil bekendtgøre, at en forsat amerikansk tilstedeværelse og forhandlinger om en bilateral aftale er undervejs,« siger John Kerry i Islamabad.

Formålet med de amerikanske soldaters fortsatte tilstedeværelse er at modkæmpe de trusler, som al-Qaeda stadig udgør i landet og desuden træne afghanske sikkerhedsstyrker.

Dagens Gossip