Kerry i heftig strid med Republikanerne om Iran-aftale

Skrevet af admin

23/07/2015

Dagens topnyheder

I en indtrængende og appellerende tone leverede den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, torsdag et længere forsvar for den nyligt indgåede internationale atomaftale med Iran.

Kerry mener, at der er "tale om en god aftale for verden," og den fortjener grønt lys fra Kongressen trods medlemmernes skepsis.

Et af argumenterne fra udenrigsministeren lyder, at sanktioner alene ikke kan forhindre Iran i at udvikle atomvåben.

- Sandheden er, at Wien-aftalen vil styrke, udvide og øge levetiden af de midler, vi har til at bremse Irans atomprogram. Den er bedre end ethvert andet alternativ, der har været på bordet, siger Kerry.

En godkendelse betyder ifølge ministeren, at Iran for altid vil være underlagt "omfattende granskning" af atomprogrammet.

- Vi mener, at det er en god aftale for verden, en god aftale for Amerika og en god aftale for vore allierede og venner i regionen. Vi mener, at den fortjener jeres opbakning.

Mandag vedtog de 15 medlemmer af FN's Sikkerhedsråd enstemmigt en resolution, der blåstempler den aftale, som Iran og rådets faste medlemmer plus Tyskland har forhandlet i månedsvis.

Resolutionen baner vejen for, at sanktioner mod Iran senere på året kan ophæves.

Men Republikanerne gør alt, hvad de kan, for at stoppe en amerikansk godkendelse af atomaftalen, hvis hovedformål er at forhindre Iran i at udvikle atomvåben.

Kongressen har 60 dage til at gennemgå aftalen, som den så kan forkaste. Herefter kan præsidenten, Barack Obama, nedlægge veto.

Med totredjedeles flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet kan kongresmedlemmerne dernæst omstøde præsidentens veto.

Udenrigskomiteens republikanske formand, senator Bob Corker, gik straks i kødet på John Kerry med påstanden om, at aftalen fører til, at Iran bliver atommagt.

- Jeg mener, at du er blevet plyndret, siger Corker.

Han mener, Kerry "har overtrådt en ny tærskel i amerikansk udenrigspolitik" ved at tillade et land, der støtter terrorisme, "at blive en atommagt".

/ritzau/Reuters