Kerry i Kijev: USA vil ikke ignorere russiske kampvogne

Skrevet af admin

05/02/2015

Dagens topnyheder

USA's udenrigsminister, John Kerry, slår endnu engang fast, at USA ikke vil acceptere russiske aggressioner på grænsen mellem Rusland og Ukraine.

Det sker på et pressemøde John Kerry afholdt torsdag i Kijev med Ukraines præsident, Petro Porosjenko.

På pressemødet krævede udenrigsministeren blandt andet, at Rusland øjeblikkeligt forpligter sig til den våbenhvile, prorussiske separatister og Kijev underskrev i Minsk i september sidste år.

- Vi forsøger ikke at skabe en konflikt med Rusland. Det er der ingen, der gør. Ikke præsident Porosjenko, ikke USA, ikke det europæiske samfund. Det er ikke, hvad det drejer sig om, siger John Kerry.

Spændingerne mellem Rusland og Vesten har de seneste uger været tiltagende efter USA's overvejelser om at sende våben til Ukraine. På pressemødet slog John Kerry fast, at USA støtter en diplomatisk og ikke en militær løsning.

- Vi vil have en diplomatisk løsning, men vi kan ikke lukke øjnene for russiske kampvogne, der krydser grænsen fra Rusland til Ukraine. Vi kan ikke lukke øjnene for russiske soldater i umærkede uniformer, der krydser grænsen og leder individuelle kompagnier af såkaldte separatister i kamp, siger Kerry.

For nylig sagde Porosjenko til den tyske avis Die Welt, at Nato burde sende moderne våben til Ukraine, så landet kan forsvare sig. Indtil videre afviser Nato-landene at sende våben til Ukraine.

Vladimir Putins udenrigspolitiske rådgiver Juri Usjakov har beklaget, at John Kerry i forbindelse med sit besøg i Ukraine ikke kommer forbi Moskva.

/ritzau/Reuters