Kerry kondolerer og drøfter kamp mod terror i Bruxelles

Skrevet af admin

25/03/2016

Dagens topnyheder

USA's udenrigsminister, John Kerry, er langfredag kommet til den belgiske hovedstad, Bruxelles, for at vise USA's støtte til det terrorramte Belgien.

- Je suis Bruxellois, siger Kerry efter et møde med den belgiske premierminister, Charles Michel.

"Jeg er indbygger i Bruxelles", betyder hans ord, der skal vise, at han står sammen med byen, der blev rystet af voldsomme bombeangreb tirsdag morgen.

Da blev 31 mennesker dræbt og næsten 300 såret ved attentatet på en metrostation og i byens lufthavn.

Kerry sagde, at han støtter Bruxelles, sådan som også USA blev støttet efter de store terrorangreb 11. september 2001 i New York og Washington DC.

- Dengang lød det i Europa: "Je suis Americain". Nu siger vi: "Je Suis Bruxellois" og "Ik ben Brussel", siger Kerry, der dermed viser, at han mestrer såvel fransk som flamsk - Belgiens to hovedsprog.

Udenrigsministeren slår i Bruxelles også fast, at Islamisk Stat (IS), der har taget skylden for attentatet, vil blive "ødelagt".

- Vi vil ikke lade os intimidere, vi vil ikke lade os afskrække, og vi kommer tilbage med større beslutsomhed, siger han ifølge dpa.

- Vi vil ikke hvile, før vi har elimineret gruppens nihilistiske tro og kujoner fra Jordens overflade.

Kerry er kommet til Belgien fra Ruslands hovedstad, Moskva, hvor han har haft møder med præsident Vladimir Putin og sin kollega i Rusland, udenrigsminister Sergej Lavrov.

De har drøftet våbenhvile i Syrien, hvor IS sidder på store landområder, og hvortil mange muslimer fra vesteuropæiske lande rejser ned for at kæmpe for IS eller modtage træning, der kan bruges til terrorangreb.

Belgien forsøger at komme til hægterne efter attentatet, som har udløst heftig kritik af myndighederne, der ikke har været i stand til at forhindre attentatet.

Belgien har haft et højt sikkerhedsniveau på grund af jagt på militante islamister.

Salah Abdeslam, eftersøgt i forbindelse med det store terrorangreb i Paris i november i fjor, blev anholdt for en uge siden i Bruxelles, men alligevel har gerningsmændene, hvoraf flere - måske alle - havde tråde til Abdeslam, været i stand til at begå det blodige angreb lige for næsen af de mange politifolk.

Det vækker undren hos mange belgiere og i medier, at indbyggere i de indvandrertunge kvarterer, hvor Abdeslam menes at have opholdt sig, ikke er gået til myndighederne.

/ritzau/AFP