Kerry og Abbas diskuterer knivstik og drab i Israel

Skrevet af admin

24/10/2015

Dagens topnyheder

En eskalerende konflikt mellem israelere og palæstinensere skal stoppes, inden den løber helt af sporet, hvorfor den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, lørdag er i Amman til møde med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas.

- Vi har hele tiden gået med et håb. Vi har ikke givet op, siger Abbas i en kort kommentar inden mødet, der foregår i Amman.

Den amerikanske udenrigsminister istemmer med en tilsvarende hurtig bemærkning, at han "har håb".

Kerry møder Abbas efter et krisemøde torsdag i Berlin, hvor amerikaneren drøftede en løsning på de seneste ugers blodige hændelser i blandt andet Jerusalem og på Vestbredden med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

10 israelere og 48 palæstinensere er dræbt den seneste måned.

Mange af de voldelige hændelser er sket efter et tilsyneladende fast mønster, hvor en palæstinenser har stukket en eller flere israelere med kniv på gader og i busser, hvorpå den mistænkte gerningsmand er blevet skudt og dræbt.

Hovedparten af de israelske ofre er sluppet med lettere skader, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon har appelleret til de israelske myndigheder om ikke at overdrive og besvare de palæstinensiske angreb "proportionelt".

Den sydkoreanske topdiplomat har samtidig understreget, at myndighederne naturligvis må og skal beskytte egen befolkning.

Kerry sagde efter sit møde i Berlin, at der skal kastes lys over en konflikt omkring adgangen til al-Aqsa-moskeen, som er det helligste sted for muslimer i Jerusalem.

Jordan organiserer en stiftelse, som administrerer adgangen til al-Aqsa, hvor jøder har mulighed for at komme på besøge, men ikke bede.

Palæstinenserne og Jordans konge frygter, at Netanyahu har tænkt sig at ændre denne praksis.

Den amerikanske udenrigsminister rejser videre til Saudi-Arabien efter mødet i Amman.

/ritzau/AFP