Kerry om Yemen: Houthier brød våbenhvileaftale før bomber

Houthierne i Yemen bærer skylden for, at det ikke i første omgang har været muligt at forlænge en humanitær våbenhvile i det krigshærgede land, mener den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

Saudiarabiske kampfly har natten til mandag igen bombet den shiitiske milits efter en fem dage lang våbenhvile.

Bomberne faldt efter den midlertidige aftales udløb, men Saudi-Arabien havde på forhånd udtrykt håb om, at våbenhvilen kunne forlænges.

- Vi ved, at houthierne har været i gang med at flytte missilaffyringsramper til grænsen, og i henhold til indsatsreglerne har det hele tiden været forståelsen, at den ene parts proaktive bevægelser vil være en krænkelse af våbenhvilen, siger Kerry.

Natten til mandag er der lydt eksplosioner ved lufthavnen til havnebyen Aden og i distrikterne Khor Maksar og Crater.

- Saudi-Arabien har i henhold til indsatsreglerne reageret. Vi støtter forsat ideen om at forlænge en humanitær våbenhvile, men jeg mener, at det bliver svært under de aktuelle omstændigheder, siger Kerry.

Tirsdag aften i sidste uge trådte en våbenhvile i kraft, og bortset fra meldinger om sporadiske angreb har der været stille i Yemen de fem dage, aftalen har varet.

Våbenhvilen blev indgået for at sikre udbringning af mad og medicin til de mange yemenitter, som har lidt under de voldsomme kamphandlinger, der startede 26. marts med den saudiarabisk-ledede koalitions bombeangreb.

Houthierne erobrede magten i Yemen i slutningen af januar, da præsident Abd Rabbuh Mansur Hadi og siden regeringen blev jaget på flugt.

/ritzau/Reuters