Kerry presser Taleban til at genoptage forhandlinger

Amerikanske embedsmænd skulle have afholdt indledende drøftelser med Taleban i Qatar sidste torsdag. De planlagte og stærkt omtalte forhandlinger mellem USA og Taleban blev imidlertid aflyst. Det skete dels på grund af frustration fra Afghanistans præsident Hamid Karzai over at være blevet sat på sidelinjen af USA, og dels på grund af en mulig bevidst provokation fra Taleban, der har udsmykket det nyåbnede kontor i Qatar med et flag og et kontroversielt navneskilt, der antyder, at Taleban har opnået en vis grad af international anerkendelse.

»Vi må se, om vi kan komme tilbage på sporet. Jeg ved ikke, om det er muligt eller ej,« sagde John Kerry ifølge Reuters ved et pressemøde i Qatar.

Her sagde den amerikanske udenrigsminister desuden, at det kan blive nødvendigt at undersøge, om Talebans kontor skal lukkes, hvis den militante gruppe ikke lever op til deres del af aftalen.

Ifølge amerikanske embedsmænd forventes Taleban at bruge forhandlingerne med USA til at drøfte udlevering af tidligere Taleban-ledere, der sidder fængslet i Guantanamo-fængslet.

USA går til forhandlingerne med ønsket om at få udleveret den sidste amerikanske krigsfange, soldaten Bowe Bergdahl, der menes at have været i Talebans varetægt siden 2009, skriver Reuters.

John Kerry afviste lørdag at kommentere på udsigten til at løslade fængslede talebanere.

»Det er bare ikke der, processen er,« sagde han ifølge Reuters.

Dagens Gossip