Kerry roser EU for at sortliste Hizbollah

»Med dagens beslutning sender EU et stærkt budskab til Hizbollah om, at organisationen ikke kan handle ustraffet,« siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, ifølge AFP i en officiel udtalelse.

Amerikanerne har tidligere været stærkt kritiske over for EUs tøven med at betegne Hizbollahs væbnede gren som en terrororganisation. Men nu kan Hizbollah se, at gruppens handlinger har konsekvenser, konstaterer Kerry.

»Denne betegnelse (som terrororganisation, red.) vil få en betydelig indvirkning på Hizbollahs evne til at operere frit i Europa, da den giver europæiske politimyndigheder mulighed for at slå ned på Hizbollahs finansiering, logistiske aktiviteter og planlægning af terror på europæisk jord,« siger udenrigsministeren.

Ifølge John Kerrys danske kollega, Villy Søvndal (SF), vil EU med beslutningen få lettere ved at bremse ulovlige aktiviteter fra Hizbollahs side.

»Dels kan vi indefryse deres økonomiske tilgodehavender i europæiske banker, dels forstærkes det internationale politisamarbejde om deres aktiviteter,« påpeger han.

Den danske mellemøstekspert Sune Haugbølle fra Roskilde Universitet betegner imidlertid de europæiske udenrigsministres beslutning som symbolpolitik. Rent økonomisk vil den ifølge hans vurdering næppe få den store indflydelse på Hizbollah, da den shiamuslimske bevægelse finansieres af trosfællerne i det iranske styre.

Villy Søvndal erkender da også, at man fra EUs side har placeret den væbnede gren på terrorlisten for at sende et signal.

»Det er også en symbolsk markering af, at vi ikke ønsker at samarbejde med en terrororganisation. Tværtimod ønsker vi at svække den,« siger den danske udenrigsminister, der samtidig understreger, at det er vigtigt at fastholde samarbejdet med de fredelige politiske kræfter i Libanon, herunder Hizbollahs politiske gren.

»Hizbollah er også en politisk bevægelse, der er med i den libanesiske regering, og vi må ikke svække eller destabilisere situationen i Libanon, som i forvejen er skrøbelig,« siger han.

»Vi skelner mellem Hizbollahs politiske gren og den væbnede gren, fordi vi fortsat støtter Libanon økonomisk og er villig til at samarbejde med alle partier og bevægelser i landet,« siger Villy Søvndal.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip