Kerry sammenligner Ugandas homolov med nazitiden

Ugandas lovgivning mod homoseksuelle kan sammenlignes med nazisternes antisemitiske love i Tyskland og med fortidens racistiske love i Sydafrika.

Det siger USA's udenrigsminister John Kerry.

- Man kan ændre fokus i denne lovgivning til sort eller jødisk, og du kunne befinde dig i 1930'ernes Tyskland, eller du kunne være i 1950- og 60'ernes apartheidstyre i Sydafrika, siger Kerry.

- Det var begge steder uhørt forkert, og det er forkert her, tilføjer han.

Ugandas præsident trodsede mandag et stort internationalt pres ved at underskrive en lov, hvor homoseksuelle kan idømmes straffe på livstid.

Homoseksualitet er et tabu over næsten hele Afrika og ulovligt i 37 lande. I Uganda har det gennem årtier været ulovligt at være homoseksuel.

Med den nye lov er straffemulighederne strammet.

Danmark har omgående reageret på præsident Yoweri Musevenis godkendelse af loven ved at dirigere de cirka 100 millioner kroner, som er øremærket statstyrede projekter, over til civile organisationer.

I USA taler ledende demokrater i Kongressen også om at straffe Uganda økonomisk ved at fastfryse den årlige bistand på over 2,5 milliarder kroner til Musevenis regime.

John Kerry understreger, at der er tale om et globalt problem. Uganda er ikke alene om at diskriminere.

78 lande verden over har tilsvarende love, "som strider både mod menneskerettigheder og den menneskelige natur", siger han.

Oppositionen i Uganda kritiserer loven og mener, at præsident Museveni har valgt at rage uklar med stort hele den vestlige verden for at aflede opmærksomheden fra andre problemer i landet.

Oppositionsleder Kizza Besigye afviser også præsidentens udtalelser om, at homoseksualitet er noget, som udlændinge har bragt ind i landet.

- Homoseksualitet er lige så ugandisk som al anden adfærd. Det har intet med udlændinge at gøre, siger han.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip