Kerry: Syrien-forhandlinger er ikke en leg

»Det her er ikke en leg,« sagde Kerry og gjorde det samtidig klart, at den amerikanske trussel om et militærangreb fortsat er en mulighed, hvis det ikke lykkes at overbevise Syrien og dets allierede Rusland om, at det syriske regime skal overdrage dets kemiske våbenlagre. Det skriver CNN.

Enhver aftale, der bliver indgået, skal være »omfattende, verificerbar, troværdig og i stand til at blive gennemført i tide,« sagde Kerry og tilføjede, at »der bør være konsekvenser, hvis ikke en overdragelse finder sted«.

Lavrov opfordrede til at følge processen og lade Syrien blive medlem af FNs konvention fra 1993, der forbyder brug af kemiske våben. I så fald vil et militært angreb mod Syrien blive »unødvendigt«, sagde den russiske udenrigsminister ifølge CNN.

Tidligere torsdag oplyste den syriske FN-ambassadør, Bashar Ja’afari, på et pressemøde i New York, at Syrien formelt har bedt om deltagelse i konventionen, efter han havde afleveret de relevante dokumenter til FN.

»Juridisk set er Syrien fra i dag (torsdag, red.) et fuldgyldigt medlem af konventionen (FNs konvention om kemiske våben, red.),« sagde Bashar Ja’afari ifølge Reuters.

Imidlertid gjorde den syriske præsident, Bashar al-Assad, det klart, at der venter forhandlerne en stor udfordring, da han fortalte russisk TV, at hans land kun vil overdrage sine kemiske våben, når USA trækker sin trussel om at angribe tilbage.

»Dette betyder ikke, at Syrien vil underskrive dokumenterne. Processen bygger først og fremmest på, at USA stopper med at true Syrien,« sagde præsidenten.

Med Syrien har 190 lande i den såkaldte Chemical Weapons Convention (CWC) fra 1993 vedtaget hverken at producere, opbevare eller bruge kemiske våben/nervegasser som for eksempel sarin, sennepsgas og fosgen. Angola, Nordkorea, Egypten og Sydsudan har ikke underskrevet aftalen, mens Burma og Israel har skrevet under, men endnu ikke ratificeret den.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip