Kerry takker EU for stærk reaktion mod kemisk angreb

»Vi er meget taknemmelige for denne udmelding, som kom efter mødet i dag med respekt for Syrien - en stærk erklæring om behovet for ansvarlighed,« sagde udenrigsministeren ifølge Reuters med henvisning til lørdagens møde mellem EU-landenes 28 udenrigsministre i Vilnius.

Her blev de enige om »på det kraftigste at fordømme« det kemiske angreb i Syrien i august, som der ifølge ministrenes vurdering er stærke beviser for, at Assad-regimet står bag. Det fortalte EUs udenrigspolitiske chef efter ministermødet.

»Regeringen er den eneste, som besidder kemiske våben og muligheden for at bruge dem i et sådant omfang,« sagde EU-chefen Catherine Ashton.

Derfor har ministrene i fællesskab besluttet sig for erklæringen, som understreger, at verden ikke kan forblive passiv, og at angrebet kræver et stærkt modsvar for at sikre, at sådanne grusomheder ikke gentager sig i fremtiden i Syrien.

Samtidig slår erklæringen fast, at det kemiske angreb er »en krigsforbrydelse og en forbrydelse mod menneskeheden«.

Dog er ministrene ifølge AFP ikke enige om opbakning til et militært angreb mod Assads regime, fordi EUs lande er splittet over, hvordan man har skullet reagere på USAs opfordring til indgriben i Syrien.

Ligesom i EU er Syrien-konflikten også højt på dagsordenen i resten af verden. Ved G20-topmødet i Sankt Petersborg blev man ligeledes enige om en udmelding om, at man forventer »en stærk reaktion« mod Syrien.

11 lande har underskrevet, herunder fem europæiske, og lørdag annoncerede Tyskland, at landet havde sat den sjette europæiske underskrift på udmeldingen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip