Kerry: USA og Afghanistan er enige om sikkerhedsaftale

USA og Afghanistan er i 11. time blevet enige om en sikkerhedsaftale, der formentlig betyder, at flere tusinde amerikanske soldater kan blive for at opretholde sikkerheden, når den Nato-ledede koalition skal være ude af landet efter 2014.

- Vi har nået en aftale om ordlyden af den bilaterale sikkerhedsaftale, som skal fremføres for en loya jirga i morgen, siger USA's udenrigsminister, John Kerry.

Aftale er faldet på plads dagen før, at tusinde klanledere skal diskutere den på en såkaldt loya jirga.

De to nationer har været temmelig uenige om aftalen - eller formidlingen af samme - de seneste dage.

For at overbevise afghanerne om aftalen forlød det, at præsident Obama var gået med til at skrive et brev til det afghanske folk for at erkende, at USA har begået fejl i krigen mod terror, og han anerkender det afghanske folks lidelser.

Men det brev har sikkerhedsrådgiver Susan Rice siden anfægtet eksistensen af.

Det var egentlig mening, at aftalen skulle være underskrevet tidligere på året under et besøg af Kerry i Afghanistan.

Men det blev ikke til noget, og Afghanistans præsident, Hamid Karzai, fastslog dengang, at en sådan aftale måtte vedtages af en loya jirga for at have autoritet.

Aftalen fastsætter, hvor mange amerikanske soldater, der kan blive i Afghanistan, når hovedparten af de aktuelt 75.000 Nato-soldater, der har været udkommanderet siden 2001, forlader landet.

En af de største hindringer for aftalen har været spørgsmålet om juridisk immunitet for de amerikanske soldater, der bliver tilbage.

Immunitetsspørgsmålet ødelagde en tilsvarende aftale i Irak.

Da USA forlod Irak i 2011 løb en lignende aftale ud i sandet, og landet oplever i øjeblikket den værste sekteriske vold siden krigen.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip