Kerry venter ikke i spænding på FNs svar om kemiske våben

Meddelelsen om, at FN-inspektørerne ikke vil frigive deres resultater med det samme, kom samme dag, som den amerikanske regering lod ane, at FNs undersøgelse ikke vil få indflydelse på beslutningen om, hvorvidt USA vil angribe Syrien som gengældelse for det formodede giftgasangreb.

Ifølge Reuters har FN-inspektørerne desuden kun mandat til at undersøge, hvorvidt der er brug kemiske våben, ikke hvem der har brugt dem, og USAs udenrigsminister, John Kerry, sagde fredag, at FN ikke kan bidrage med oplysninger om angrebet, som USA ikke allerede kender til.

Fredag fremlagde USAs regering således et fire sider langt dokument, hvori det amerikanske efterretningsvæsen analyserer det formodede giftgasangreb. På baggrund af disse efterretninger har USA, »med stor sikkerhed« konkluderet, at præsident Bashar al-Assads styre står bag angrebet, fremgår det af dokumentet.

FNs udsendte eksperter i Syrien er fredag blevet færdige med at indsamle prøver fra området uden for Damaskus, hvor et omfattende giftgasangreb ramte den 21. august. FN-talsmand Martin Nesirky sagde til nyhedsbureauet Reuters, at inspektørerne vil forlade Syrien lørdag, men at de senere vil vende tilbage for at undersøge adskillige andre påstande om giftgasangreb, der skal have fundet sted i løbet af den mere end to år lange borgerkrig i landet.

»De indsamlede prøver vil blive bragt til analyse i særlige laboratorier, og intentionen er naturligvis at fremskynde analysen af de prøver, der er blevet taget,« sagde Martin Nesirky.

Han fremlagde ingen tidsplan for, hvornår denne analyse vil blive afsluttet, men sagde, at alle prøver skal være fuldt analyseret.

»Dette er ikke en valgproces, hvor du har exit polls og foreløbige resultater,« sagde han, og fortsatte:

»Dette er en videnskabelig proces. Det eneste resultat, der tæller, er resultatet af laboratorieanalysen, og analysen af de beviser, der er blevet indsamlet gennem vidneforklaringer og så videre«.

Samtidig holdt FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, møde med delegerede fra de fem permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd - Storbritannien, Kina, Frankrig, Rusland og USA - for at opdatere dem om FN-undersøgelsen i Syrien. De delegerede fra de fem lande ønskede efterfølgende ikke at fortælle om detaljer fra mødet, skriver Reuters.

To diplomater sagde imidlertid til nyhedsbureauet, at generalsekretæren informerede de fem medlemslande om, at analysen af prøverne kan tage op til to uger.

Efter det britiske underhus torsdag stemte imod en intervention i Syrien, er Frankrig det eneste større vestlige land, der melder sig parat til at gå med USA uden om FN og straffe det syriske regime for anvendelse af kemiske våben. Også Canada og Tyskland har nemlig meldt ud, at de ikke vil bakke op om et angreb mod Syrien uden mandat fra FN.

Amerikanerne vil samtidig ikke afvise, at landet er parat til at handle på egen hånd mod Bashar al-Assads styre i Syrien. USAs regering har fredag, med udmeldinger fra både præsident Barack Obama og udenrigsminister John Kerry, slået fast, at det syriske regimes handlinger ikke kan gå ustraffet hen, og de indikerede begge kraftigt, at et muligt angreb kan finde sted snart, omend Barack Obama gentog, at han »endnu ikke har truffet en endelig beslutning«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip