Kerry vil dele efterretninger med Golfen og træne styrker

Amerikanerne vil træne specialstyrker i Golfen og dele efterretninger med deres allierede i regionen, lyder det fra den amerikanske udenrigsminister under et besøg i Doha mandag.

John Kerry har på mødet også diskuteret et missilforsvar blandt en række initiativer, der skal forhindre en destabilisering i regionen.

Den amerikanske udenrigsminister gentager, hvad han sagde i weekenden i Egypten, at den internationale atomaftale med Iran bidrager til øget sikkerhed i Mellemøsten.

De politiske ledere i Golfen er yderst skeptiske over for aftalen med Iran, der ses som en alvorlig trussel.

Kerry er rejst til Mellemøsten for netop at mindske skepsis og bekymring hos allierede i de sunnitiske golflande over en omstridt atomaftale med shiitiske Iran.

Kerry har mandag holdt møde med ministre fra Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater i landenes samarbejdsråd.

I weekenden forsøgte han at overbevise Egyptens præsident om, at den epokegørende aftale med iranerne vil bringe mere sikkerhed til regionen.

Egypten, Saudi-Arabien og flere andre stater i Mellemøsten frygter, at iranerne vil få øget selvtillid og bedre muligheder for at støtte paramilitære radikale grupper, som sympatiserer med Iran.

I Kairo var drøftelserne mellem Kerry og Abdel Fattah al-Sisi, Egyptens præsident, den første strategiske dialog mellem USA og Egypten siden 2009.

De amerikansk-egyptiske relationer blev en mudret affære, da landets præsident Mohamed Mursi blev afsat af militæret i 2013 efter masseprotester og voldsomme uroligheder.

Men Kairo er forblevet en af Washingtons nærmeste sikkerhedspolitiske allierede i regionen, og det har stadig større betydning for USA på grund af krigene i Syrien, Irak, Yemen og Libyen.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip