Khader: Assad skaber knaster for ny fredsplan i Syrien

Det er positivt, at et enigt FN's Sikkerhedsråd fredag aften vedtog en resolution, der indeholder køreplanen for en fredsproces efter fem års borgerkrig i Syrien.

Det mener den konservative politiker og mellemøstekspert Naser Khader, som også siger, at det er erkendelse af, at den syriske konflikt ikke kan løses militært.

- Jeg synes, det er positivt, men der er nogle knaster. Der er nogle grundlæggende uenigheder, der ikke er omtalt i resolutionen. Ikke mindst præsident Bashar al-Assads rolle og fremtid i Syrien, siger han til Ritzau.

- Man har den arabiske verden, den syriske opposition, og Vesten - især Frankrig, USA og England – der siger, at Assad ikke skal have en rolle, og på den anden side har man Iran og Rusland, der mener, at han skal have en rolle.

Og det står også klart umiddelbart efter vedtagelsen, at sikkerhedsrådets 15 medlemmer, trods den sjældne enighed om selve resolutionsteksten, stadig er uenige om præsident Bashar al-Assads fremtidige rolle.

- Men hans rolle er ikke omtalt i resolutionen, så den dag, man skal begynde at diskutere hans rolle, vil der opstå problemer, siger Naser Khader.

Resolutionen kræver et omgående stop for alle angreb mod civile og civile mål. I starten af januar skal der indledes samtaler om en politisk overgangsregering, som skal ske i FN-regi, og repræsentanter for regeringen og oppositionsgrupper skal deltage.

Inden cirka to år skal situationen i landet være stabiliseret så meget, at der kan afholdes valg.

- Vi taler om en stedfortræderkrig og de lande, der involveret i borgerkrigen, der har flere af dem sagt ja til, at man forsøger at komme i gang med en fredsproces, hvor man starter med våbenhvile og så en proces, der skal ende i et valg.

Men da våbenhvilen ikke skal gælde den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat og heller ikke Jabhat al-Nusra i Syrien, bliver det, ifølge Naser Khader, interessant at se, hvordan det kommer til at forløbe.

- For hvordan skal man nogensinde kunne tvinge de store islamistiske grupper til våbenhvile, spørger Naser Khader.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, skal inden fire uger præsentere sikkerhedsrådet for forslag til, hvordan en våbenhvile kan overvåges og sikres overholdt.

/ritzau/

Dagens Gossip