Khader: USA er splittet omkring Syrien-indgreb

»USA har sendt et signal til Syrien om, at man tager situationen meget alvorligt, men USAs troværdighed som supermagt er jo faktisk også på spil i alt det her. Hvis det viser sig, at der er blevet brugt kemiske våben, så er det jo en forbrydelse mod menneskeheden, og det skal verdenssamfundet reagere på. Man skal huske på, at Obama har sagt, at hvis man bruger kemiske våben, er der en rød linje, man overskrider,« siger Naser Khader.

»Hvis man ikke gør noget i sådan et tilfælde, så vil andre lande som Iran og Nordkorea gøre Syrien efter,« tilføjer Khader.

Han vurderer, at den amerikanske administration er splittet i forhold til situationen i Syrien. På den ene fløj har Obama nogle rådgivere, der vil foreslå at lave en humanitær intervention, mens forsvarschef Martin E. Dempsey og forsvarsminister Chuck Hagel givetvis vil fremlægge flere forskellige modeller for, hvordan man kan gribe ind militært.

»En løsning kunne være en »discountmodel«, hvor man udpeger forskellige mål i Syrien fra flåden i Middelhavet og fra baser i Tyrkiet og Jordan. På den måde ville man kunne lave humanitære korridorer og beskytte de mennesker, der flygter fra sted til sted,« siger Naser Khader, som er overbevist om, at manglende indgriben vil være endnu værre end at gribe ind.

»Der er ingen tvivl om, at man i Washington diskuterer dilemmaet ved at lave en intervention. Det er dybt problematisk at gå militært ind i Syrien. Men alternativet er efter min mening meget værre. Hvis man ikke gør noget, vil der blive brugt kemiske våben igen, flere vil blive dræbt, flygtningestrømmen vil fortsætte og konflikten vil smitte af på nabolandene Libanon, Jordan og Irak. Det vil give et meget ustabilt verdensbillede,« siger Khader.

Han pointerer, at ingen af parterne i konflikten er stærke nok til at afslutte kampene og dermed vil blive ved med at slås i mange år.

»Det skal stoppes af nogen ude fra, og det skal ske snart. Vi kan allerede se, at det har spredt sig til i Libanon,« siger Naser Khader med henvisning til to voldsomme bilbombeangreb i Libanon, der fredag dræbte 42 mennesker.

Forud for møderne lørdag, bekræfter en talsmand i Det Hvide Hus, at man vil drøfte flere forskellige muligheder i forhold til Syrien.

»Og vi kommer til at handle meget bevidst, så vores beslutninger er i overensstemmelse med vores nationale interesser og med vores vurdering af, hvad der kan tjene vores interesser i Syrien bedst,« lyder erklæringen fra Washington ifølge Reuters.

Dagens Gossip