Kilde: Cameron aktiverer ikke exitparagraf ved topmøde

Storbritannien kan foreløbig vente med at trykke på exit-knappen, der giver to år til at forlade EU-samarbejdet.

De 27 andre EU-lande forventer ikke, at den afgående premierminister, David Cameron, på tirsdag under et EU-topmøde i Bruxelles aktiverer EU-traktatens artikel 50, der formelt vil starte nedtællingen til den britiske exit fra EU.

Det siger en højtstående EU-embedsmand søndag aften under en briefing forud for det kommende EU-topmøde, hvor torsdagens folkeafstemning, der sender Storbritannien ud af EU, topper dagsordenen.

- Vi forventer ikke, at premierminister Cameron på dette tidspunkt vil udløse artikel 50 på tirsdag, siger EU-embedsmanden.

David Cameron sagde efter torsdagens afstemning, at han vil træde tilbage til oktober og overlade det til sin efterfølger at udløse exit-paragraffen.

Artikel 50 giver EU og briterne to år til at forhandle sig til rette om vilkår og betingelser for udmeldelsen af EU, men tidsfristen kan forlænges, hvis alle lande er enige om det.

EU-præsident Donald Tusk og tre andre topledere i EU sagde fredag, at Storbritannien skal iværksætte exit-proceduren så hurtigt som muligt.

Men de 27 andre EU-lande har samtidig forståelse for, at "der er noget af en krise i Storbritannien lige nu", siger EU-embedsmanden.

- Der er en meget stor politisk krise i Storbritannien, og det er bare ikke en realistisk mulighed at forvente, at der denne tirsdag vil ske en formel kickstart af artikel 50, siger EU-embedsmanden.

Men det skal stadig ske "så hurtigt som muligt", siger embedsmanden på briefingen.

På topmødet vil David Cameron briefe de øvrige EU-ledere om situationen efter folkeafstemningen i Storbritannien, hvor et flertal på 52 procent af vælgerne stemte deres land ud af EU.

Her ventes han også at give afkald på det britiske EU-formandskab, der ellers er planlagt til andet halvår 2017.

Det er foreløbig uklart, hvem der i stedet skal overtage EU-formandskabet om blot et år.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og lederne af de øvrige EU-lande, der fortsætter samarbejdet, mødes igen onsdag til et uformelt topmøde uden David Cameron for at diskutere den såkaldte skilsmisseproces mellem EU og Storbritannien.

Her vil de også tage hul på en diskussion om EU's fremtid med 27 medlemslande, når Storbritannien har forladt EU-samarbejdet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip