Kilde: FN kan få adgang til Irans omstridte atomanlæg

Skrevet af admin

29/06/2015

Dagens topnyheder

De lande, der forhandler med Iran om at få alle detaljer på plads i aftalen om det omstridte iranske atomprogram, har foreslået en løsning, der vil give FN's atomenergiagentur, IAEA, adgang til områder hvor der beriges uran.

Det oplyser en amerikansk embedsmand, der ikke ønsker sit navn frem, i forbindelse med de fortsatte atomforhandlinger, der finder sted i Østrigs hovedstad, Wien.

- Vi har udarbejdet en proces, som vi mener vil sikre, at IAEA får den nødvendige adgang, siger embedsmanden og tilføjer, at det ikke betyder, at Iran skal åbne alle døre på vid gab.

- Vi skal ikke være i stand til at komme ind til alle militæranlæg. USA ville ikke lade nogen komme ind på alle militære områder, så det er ikke passende, siger han.

Han tilføjer, at hvis IAEA har en god grund til at komme ind på et givent anlæg, "er der en proces til at sikre, at der gives adgang".

Hvis forslaget godkendes af Iran, kan det føre til et gennembrud i forhandlingerne.

Iran har tidligere afvist at give IAEA adgang til alle landets militære anlæg, og Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, har afvist at IAEA's inspektører kan få lov at tale med landets atomforskere i forbindelse med sine inspektioner.

/ritzau/AFP