Kilder: USA sender rådgivere til Syrien for at bekæmpe IS

Præsident Barack Obama vil sende en gruppe rådgivere til det nordlige Syrien for at hjælpe moderate oprørere med at bekæmpe Islamisk Stat (IS).

Det oplyser Det Hvide Hus' talsmand, Josh Earnest.

Han bekræfter oplysninger om, at op mod 50 amerikanske elitesoldater skal deltage i operationen.

Beslutningen kommer samtidig med, at USA fredag inddrog Iran i en diplomatisk proces for at finde en afslutning på den over fire år lange krig i Syrien, der har kostet en kvart million mennesker livet og sendt millioner på flugt, blandt andet til Europa.

Obama har tidligere tøvet med at sende soldater ind på landjorden i Syrien for ikke at risikere, at USA efter Afghanistan og Irak trækkes ind i en ny krig.

Men USA anfører en koalition af lande, som fra luften angriber Islamisk Stat i Syrien og Irak. Danske F-16-fly deltog i operationen i Irak indtil for nylig.

De amerikanske militærrådgivere, som nu skal sendes af sted, skal ikke deltage i kampe langs fronten, men have en tilbagetrukken og rådgivende rolle i forhold til oprørerne

- Dette er et farligt sted på jorden, og de er i farefuldt område, og der er ingen grund til at nægte det, siger Earnest.

Det amerikanske kongresmedlem Mac Thornberry, der er republikansk formand for udvalget vedrørende de væbnede styrker i Repræsentanternes Hus, siger, at det "længe har været på høje tid", at USA engagerer sig i Syrien.

- Jeg kan ikke få øje på en strategi for succes, men nærmere ser jeg en regering, der forsøger at undgå en katastrofe, mens præsidenten er ved at løbe tør for tid, siger Thornberry.

Den nyvalgte republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, efterlyser en "sammenhængende" strategi for at nedkæmpe IS.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip