Kina advarer: Sydkinesisk Hav kan blive "vugge for krig"

Selv om en international domstol tirsdag har afvist, at Kina har krav på en omstridt del af Det Sydkinesiske Hav, fortsætter Kina sine aktiviteter i området.

Til reportere i Beijing siger den kinesiske viceudenrigsminister, Liu Zhenmin, at Kina også "har retten" til at etablere en såkaldt fly-forsvars-identifikations-zone (ADIZ) over selv samme område, skriver AFP.

Et sådant område vil kunne give kinesisk militær autoritet over for fremmede fly i området. Kina har lavet en lignende flyzone i den østlige del af Det Kinesiske Hav i 2013, der gælder for Japan, USA og dets allierede.

- Om vi er nødt til at etablere en sådan zone i Det Sydkinesiske Hav afhænger af de niveauer af trusler, som vi oplever, siger Liu Zhenmin.

Det var Den Faste Voldgiftsret, der har hjemme i Haag, der tirsdag fastslog, at Kina ikke har krav på et omstridt område af det Sydkinesiske Hav, hvor landet har aktiviteter.

Flere andre stater, heriblandt Vietnam og Filippinerne, gør også krav på dele af farvandet, ligesom USA har store interesser i området. Det var således Filippinerne, der rejste sagen i 2013.

Til reporterne udtrykte den kinesiske vicepræsident stor vrede over Voldgiftsrettens afførelse og advarede mod at gå imod Kinas historiske ret til området.

- Gør ikke Det Sydkinesiske Hav til en vugge for krig, siger Liu Zhenmin, og kalder samtidig dommen for spild af papir.

I EU er man forbeholden med at kommentere striden om havområdet, til trods for at EU-præsident Donald Tusk netop har deltaget i et topmøde mellem EU og Kina.

Til Reuters siger Tusk, at han håber, at voldgiftsrettens afgørelse vil bringe positivt nyt i forhold til at løse konflikten i området.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, siger onsdag til Reuters, at EU ikke vil blande sig i suverænitetsstriden i Det Sydkinesiske Hav.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip