Kina er rasende over amerikansk krigsskib nær kunstig ø

Kina udenrigsministerium har beordret USA's ambassadør, Max Baucus, til at møde op til en reprimande. Kina raser over, at et amerikansk krigsskib tirsdag har krænket kinesisk territorium ved at sejle tæt på en kunstig ø i Det Sydkinesiske Hav.

Det oplyser kinesiske stats-tv, der kalder det amerikansk krigsskabs handling for "ekstremt uansvarlig".

USA anerkender ikke Kinas ret til havområder omkring flere kunstige kinesiske øer og siger, at det er internationalt farvand, hvor man vil fastholde retten til at sejle og flyve.

Kina hævder, at krigsskibet USS Lassen "ulovligt" sejlede ind i området, og at to kinesiske flådefartøjer havde advaret det mod at fortsætte.

- Kina vil resolut besvare ethvert lands bevidste provokationer, hedder det i en erklæring fra udenrigsministeriet i Beijing.

Det var den amerikanske destroyer USS Lassen, som tidligere tirsdag sejlede inden for 12 sømil af den kunstige ø, der er opført oven på revet Subi Reefi i øhavet Spratley. Kina siger, at dets territorialfarvand løber indtil 12 sømil fra Subi Reef.

USS Lassens sejlads er USA's hidtil alvorligste markering af, at man ikke vil finde sig i, at Kina tiltager sig rettigheder i Det Sydkinesiske Hav ved at opføre kunstige øer.

- Vi vil flyve, sejle og operere overalt i verden, hvor folkeretten tillader det, siger en amerikansk embedsmand.

Den engelsksprogede avis Global Times i Beijing, der er talerør for det kinesiske regime, skriver i en leder, at den kinesiske reaktion vil være langt voldsommere i fremtiden, hvis USA fortsætter med sine sejladser tæt på de kunstige øer.

Hertil svarer USA tirsdag, at det kan Kina lige så godt vænne sig til.

- Jeg vil forvente, at dette vil blive til regulære operationer i Det Sydkinesiske hav, siger en embedsmand i det amerikanske forsvarsministerium.

Filippinerne og flere andre lande i regionen gør krav på de havområder og rev, hvor Kina har opført de kunstige øer.

Kina har hævdet, at de kunstige øer har civile formål, men USA og andre lande i regionen frygter, at Kina vil bruge det som fremskudte militære baser.

Satellitbilleder viser, at der på tre af øerne er opført landingsbaner. En af dem er tre kilometer lang.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip