Kina erklærer sig klar til "problemer" i omstridt hav

Skrevet af admin

05/06/2016

Dagens topnyheder

Den langvarige, ulmende konflikt i Det Sydkinesiske Hav kan blive endnu større. Det advarer Kina om under en konference i Singapore.

Kina har i en længere periode krævet suverænitet over en stor del af havet, der strækker sig over, hvad en stribe andre lande mener, er deres farvand. Kina har ligeledes bygget kunstige øer, der kan bruges om militærbaser.

- Vi skaber ikke problemer. Men vi er ikke bange for problemer.

- Kina vil ikke godtage nogle konsekvenser, og vil heller ikke tillade nogen krænkelser af dets suverænitet og sikkerhedsinteresser. Ej heller vil Kina stå passivt i forhold til lande, der skaber kaos i Det Sydkinesiske Hav, sagde admiral Sun Jianguo på en større sikkerhedskonference i Singapore ifølge The Guardian.

Verdens mest folkerige land har egenhændigt inddraget omkring 80 procent af Det Sydkinesiske Hav i en zone, der lægger sig op ad Filippinerne, Malaysia og Vietnam.

Det har skabt konflikter med flere af landene, da Kina eksempelvis har indledt olieefterforskning tæt ved Vietnam.

Samtidig har Kina bygget en række kunstige øer, der kan bruges som militærbaser og som argument for at udstrække landets territorialfarvand.

USA har flere gange sejlet tæt forbi disse øer for at vise, at man ikke accepterer Kinas krav.

Kinas krav på det enorme farvand er udfordret ved internationale domstole. Men admiral Sun Jianguo fortalte, på linje med tidligere udmeldinger fra Kina, at landet ikke vil acceptere en dom.

- Situationen og den seneste udvikling er en bekymrende trend. Der har været handlinger, der er unilaterale og truende.

Også Vietnams forsvarsminister, Chi Vinh Nguyen, talte ved konferencen ifølge Bloomberg News.

- Hvis ikke udviklingen bliver behandlet på en ordentlig måde, vil det lede til et våbenkapløb, rivalisering og katastrofale konsekvenser, sagde han.

Lørdag advarede den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, Kina mod at isolere sig selv.

- Kinas handlinger i Det Sydkinesiske Hav isolerer Kina på et tidspunkt, hvor hele regionen ellers bygger bro.

- Kun ved at alle spiller efter de samme regler, kan vi undgå fortidens fejltagelser fra dengang, hvor lande udfordrede hinanden i en konkurrence om styrke med katastrofale følger for regionen, sagde Ash Carter.

/ritzau/