Kina foragter japansk ministerbesøg til krigsmonument

Det har vakt foragt i Kina, at tre japanske ministre på 70-års-dagen for Japans nederlag i Anden Verdenskrig har valgt at besøge det kontroversielle krigsmonument Yasukuni i Tokyo.

- Nogle japanske politikere har i dag valgt at besøge monumentet, som hædrer krigsforbrydere og glorificerer den aggressive krig, lyder det fra det kinesiske udenrigsministerium i en skriftlig udtalelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Det demonstrerer igen Japans fejlagtige attitude over for de historiske begivenheder, står der videre i teksten, som understreger, at Kina resolut opponerer mod besøget og er dybt utilfreds.

Monumentet er dedikeret til millioner af japanere, som er døde i konflikter. Men navnene på mere end et dusin krigsforbrydere står også på æreslisten. Et tilhørende museum portrætterer ifølge AFP desuden Japan som offer for amerikansk aggression.

De japanske ministres besøg ved monumentet har vagt vrede i nabonationerne, som ser det som en fornærmelse og en smertefuld påmindelse om Japans historie.

I Kina og i Sydkorea betragtes monumentet som et symbol på Japans brutale krigsforbrydelser.

Markeringen af 70-året for afslutningen på Anden Verdenskrig foregår dagen efter, at den japanske premierminister, Shinzo Abe, holdt en tale, hvor han undskyldte for Japans krigsforbrydelser.

Man samtidig sagde han, at fremtidige generationer ikke behøver at sige undskyld.

Mens USA roste talen, blev den i Kina anset for at være en ikke-undskyldning. Medier i Kina mener, at Abes tale "ikke er noget at være stolt af".

Skarpest er kritikken fra Nordkorea, som Japan ikke har noget diplomatisk samarbejde med. Nordkoreanerne fordømmer Abes tale og kalder den et forsøg på "at skjule landets forbryderiske fortid".

/ritzau/

Dagens Gossip