Kina har taget tilløb til diskussion om rygeforbud

Kina, der er verdens største forbruger af tobak, overvejer at forbyde rygning på alle offentlige pladser. Offentligt ansatte opfordres til at holde op med at ryge på sygehuse, skoler og i busser. Men modstanden er stor.

Cigaretter er en fast del af Kinas sociale liv.

Hvis man sidder på en restaurant i Beijing er det sandsynligt, at man bliver budt på en cigaret af en anden gæst.

På sygehusene er der mange læger, som har en cigaret hængende i mundvigen, mens de har patientbesøg. Mange skoler i landsbyer er sponseret af tobaksselskaber, og der hænger plakater med slogan som "Rygning før dig begavet."

Omkring halvdelen af alle mænd ryger, og hver tredje cigaret, der ryges i verden, tændes i Kina.

Men nu har landets regering besluttet sig for at ændre kurs. Tidligere på måneden kom opfordringerne til alle offentligt ansatte om ikke at ryge i offentlige bygninger, og nu forbereder regeringen at indføre et totalt rygeforbud på offentlige pladser.

I de seneste år er der flere og flere, som støtter op bag et rygeforbud, da det er blevet mere åbenbart, hvor mange liv, som bliver skadet af rygning.

Omkring en million mennesker dør hvert år i Kina af rygning, og antallet ventes at blive tredoblet inden 2050, viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Men der er også stærke kræfter, der arbejder imod et forbud. For eksempel Kinas statslige tobaksmonopol, der står for hele syv procent af statens indkomster.

Mange eksperter og privatpersoner tvivler derfor på, at diskussionerne om et forbud bliver taget alvorligt.

/ritzau/TT

Dagens Gossip