Kina investerer mindre i udlandet

BEIJING: Fra infrastruktur i Afrika til metaller i Australien og knowhow i Europa og USA. Kinesiske selskaber har over de seneste årtier bevæget sig uden for landets grænser og i stigende grad opkøbt og investeret i udlandet. Investeringerne har været godt hjulpet på vej af stor politisk opbakning fra ledelsen i Kommunistpartiet og medfølgende adgang til fordelagtige lån i Kinas stats- og investeringsbanker. Men i løbet af det seneste halve år er kurven knækket, og den udenlandske eventyrlyst er blevet mindre.

Det viser en ny rapport fra PricewaterhouseCoopers (PwC) baseret på en gennemgang af udenlandske investeringer foretaget af kinesiske firmaer i årets første seks måneder. Her fremgår det, at både antallet og størrelsen af kinesiske investeringer faldt i forhold til det sidste halve år af 2012. PwC betegner det som overraskende, at antallet af handler og opkøb faldt fra 95 til 78, mens investeringernes størrelse dykkede med over en tredjedel fra 234,5 milliarder kroner til 156 milliarder kroner.

Ifølge PcW hersker der blandt mange af de største selskaber en vent-og-se-attitude, der kan tilskrives en lavere økonomisk vækst og politiske tiltag fra den nye ledelse i Kommunistpartiet.Den nye linje

Økonomiske reformer er et erklæret mål for præsident Xi Jinping og premierminister Li Keqiang. I november mødes de med toppen af Kommunistpartiet i Beijing, og reformer målrettet landets store statsejede selskaber kan meget vel være på agendaen.

De statsejede firmaer står for størstedelen af de udenlandske investeringer, og det er hovedsageligt opkøb inden for mineraler og råstoffer, der har deres interesse. Derfor er en igangværende korruptionsundersøgelse af et af Kinas største energiselskaber med til at sætte en dæmper på investeringslysten, vurderer Tom Behrens-Sørensen, der er selvstændig rådgiver og tidligere bestyrelsesformand for Mærsk i Kina. Overordnet er han dog optimistisk.

»Jeg ser ikke noget, der antyder, at de kinesiske investeringer har toppet. På den lange bane vil der stadig være en særdeles pæn vækst i investeringer i oversøiske aktiver, og det bliver på en bredere industripalet,« vurderer han.

Kinas private virksomheder går ofte mere efter viden og brandværdi – typisk på udviklede markeder i USA og Europa. Men mange af dem har svært ved at skaffe kapital til større investeringer, og den nye kinesiske ledelse har ikke gjort det nemmere at låne penge i banken.

»Xi Jinping har virkelig lanceret en ny linje, som kke mange havde set komme. De har valgt at tage et relativt hårdt opgør med de såkaldte skyggebanker og dårlige lån. Det er et godt tegn på, at man forsøger at holde sig foran kurven og undgå en kreditboble og en deraf afledt finanskrise,« siger senior strateg ved Nordea, Henrik Drusebjerg. PcW vurderer i rapporten, at mange kinesiske virksomheder fortsat vil være påpasselige med større investeringer, men at risikovilligheden over for udenlandske investeringer vil vende tilbage.

Dagens Gossip