Kina kan vinde på amerikansk krig i Syrien

Tværtimod kan kineserne blot se til fra sidelinjen, mens de nærmer sig amerikanerne økonomisk og i forhold til den internationale magtfordeling, vurderer Clemens Stubbe Østergaard, lektor i international politik på Aarhus Universitet.

»Det åremål, der går, inden Kina overhaler USAs økonomi, bliver forkortet, hver gang USA kaster sig ud i nye militære eventyr,« siger lektoren.

Det viser erfaringen fra tidligere amerikanske militærtogter, understreger han.

»Der er nogen, der lidt populært har sagt: Hvem vandt Irak-krigen? Det gjorde Kina. Og det gjorde de, fordi USA svækkede sig selv så kraftigt med udgifterne til krigen,« siger Clemens Stubbe Østergaard og fortsætter:

»Samtidig med at Kinas udvikling har været meget hurtig, så har USA populært sagt spenderet røven ud af bukserne og har lånt kinesiske penge til at gøre det«.

Hvis en amerikanskledet aktion i Syrien bliver en realitet uden mandat fra FNs Sikkerhedsråd, hvor Rusland og Kina har været kraftige modstandere af indblanding i borgerkrigen, vil det formentlig ikke medføre en større diplomatisk krise mellem Kina og USA.

»Jeg tror egentlig ikke, at der bliver nogen stærk reaktion fra Kina, men man vil opfatte det som en svækkelse af FN og FNs autoritet,« siger Clemens Stubbe Østergaard.

»Kineserne føler, at den diplomatiske proces, som Sikkerhedsrådet normalt skulle afspejle, hvor man taler sammen indbyrdes og giver og tager, bliver kortsluttet. Hvis man gerne vil have Rusland med om bord, så skulle man måske lave nogle studehandler,« forklarer han.

Lektoren understreger, at kineserne fra starten af den syriske konflikt har været bekymret for, at man ved at støtte en svag opposition ville starte en borgerkrig. Og kinesernes holdning er, at man ikke kan gøre meget godt ved at gribe ind og overse et lands suverænitet.

Dagens Gossip