Kina kritiserer Trump for skadelig grov hetz

Skrevet af admin

09/08/2016

Dagens topnyheder

Kinas statskontrollerede medier beskylder i hårde vendinger den republikanske præsidentkandidat Donald Trump for at føre en grov hetz mod Kina i sin valgkamp i et forsøg på at få stoppet sin tilbagegang i meningsmålingerne.

De henviser blandt andet til, at Trump i en valgtale i Detroit sagde, at Kina bryder reglerne på "enhver tænkelig måde", når det gælder handel med USA.

Han nævnte som eksempler, at det gælder ulovlig eksport af subsidierede varer, valutamanipulation, tyveri af intellektuel ejendom og dårlig miljøkontrol.

Trump kom næsten ikke ind på Kinas autoritære politiske system eller brud på menneskerettighederne.

Det officielle nyhedsbureau Xinhua siger, at Trump ved at hænge Kina ud som syndebuk for USA's økonomiske problemer forråder Det Republikanske Partis langvarige støtte til frihandel.

- De amerikanske vælgere fortjener bedre end det, skriver Xinhua, som kontrolleres af det regerende kommunistparti.-

Det kinesiske nyhedsbureau skriver videre, at Trumps udtalelser er "skadelige", og det beskylder ham for ikke at have en eneste idé til, hvordan forholdet mellem de to lande kan rettes op.

Kina er blevet kritiseret af USA og mange andre lande for at falbyde subsidieret eksport, som betyder, at der kommer flere producenter selv om efterspørgselen reelt er faldende.

Et gennemsnit af de seneste meningsmålinger på hjemmesiden RealClearPolitics viste tidligere i denne uge, at demokraten Hillary Clinton har en føring over Trump på omkring 6,9 procentpoint.

Clinton er gået frem efter demokraternes partikonvent i sidste måned, mens Trump har mistet terræn efter flere kontroversielle udtalelser i de seneste uger.

/ritzau/dpa