Kina-kritisk kvinde vinder jordskredssejr Taiwan-valg

Skrevet af admin

16/01/2016

Dagens topnyheder

Tsai Ing-wen, der leder Taiwans største oppositionsparti DPP, bliver landets første kvindelige præsident. Det sker, efter at vælgerne vendte ryggen til et tættere bånd til Kina og stemte Ing-wen ind, skriver Reuters.

Optællingen af stemmer fortsætter, men tal direkte fra valgstederne viser, at Tsai Ing-wen vinder en jordskredssejr med omkring 60 procent af stemmerne mod 30 procent til Eric Chu fra det tidligere ledende parti KMT.

Eric Chu erkendte sit nederlag foran et grædende publikum ved KMT's hovedsæde i Taiwans hovedstad, Taipei.

- Jeg undskylder. Vi tabte. Vi har lidt et valgnederlag. Vi har ikke arbejdet hårdt, og vi har svigtet vælgernes forventninger, sagde Eric Chu.

Han sagde samtidig, at KMT har mistet parlamentarisk flertal. Det er første gang partiet mister kontrol over øens lovgivende forsamling.

Iagttagere forventer, at båndet mellem Taiwan og Kina nu svækkes efter otte år, hvor forholdet mellem landene er blevet bedre og bedre.

Støtten til Tsai Ing-wen er steget i lyset af den seneste tids tilnærmelser fra Kina under den tidligere præsident, Ma Ying-jeou, fra KMT-partiet, som må træde tilbage efter to perioder som præsident.

Taiwan har de senere år udviklet sig til et selvstændigt og selvsikkert demokrati, men den styreform er Kina ikke enig i. Her ser man stadig øen som en frafalden provins, der skal genforenes med fastlandet.

I den taiwanske offentlighed mener man, at det udelukkende er de store firmaer, der drager fordel af det varmere forhold - ikke de almindelige vælgere.

/ritzau/Reuters