Kina lover 60 milliarder dollar til udvikling i Afrika

Over de næste tre år vil Kina bruge 60 milliarder dollar på udvikling i Afrika, siger præsident Xi Jinping fredag til afrikanske stats- og regeringschefer i Johannesburg.

Det svarer til knap 420 milliarder kroner.

Kina vil implementere en tipunktsplan for at tage fat på tre bestemte problemer i Afrika, siger præsidenten, der taler ved et topmøde mellem Kina og flere afrikanske ledere i Sydafrika.

- Disse planer skal løse tre flaskehalsproblemer, der holder Afrikas udvikling tilbage, nemlig utilstrækkelig infrastruktur, mangel på professionelle og dygtige medarbejdere, og mangel på finansiering, lyder det fra præsidenten.

Kinas økonomi har lidt et knæk i år, og landet har været tvunget til drastisk at reducere dets investeringer i Afrika.

Finansieringen af de mange milliarder omfatter fem milliarder dollar til tilskud og nulforrentede lån.

Planen omfatter blandt andet industrialiseringsprojekter, investeringer i kinesiske virksomheder og en modernisering af landbruget, siger præsident Xi Jinping.

Derudover vil Kina investere i jernbaner, veje, luftfart, havne, elektricitet og telekommunikation for på den måde at kunne fremskynde Afrikas udvikling.

Den sydafrikanske præsident, Jacob Zuma, siger, at den "vanskelige globale økonomiske krise" har påvirket handels- og investeringsstrømme til Afrika.

Men Kina og Afrika kan netop bruge deres befolkninger til at overvinde problemerne, lyder det.

- Afrika har 1,1 milliarder mennesker, og Kina har 1,3 milliarder mennesker. Der er et enormt potentiale, både som marked, men også som producent, siger Zuma.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip