Kina overvejer helt at fjerne etbarnspolitik

Kinas kontroversielle etbarnspolitik kan efter 35 år snart være fortid. Styret i Kina vil muligvis allerede i år ophæve loven og tillade kinesiske par at få to børn.

Det siger en anonym kilde til China Business News ifølge The Guardian.

- Hvis alt går som ventet, kan det blive så tidligt som ved udgangen af i år, siger personen om lovændringen.

Styret lempede loven i 2013 og har siden antydet en total ophævelse.

Af frygt for en katastrofal eksplosion i befolkningstallet besluttede de kommunistiske ledere i 1979, at familier ikke måtte få mere end ét barn.

Reglen er blevet håndhævet strengt og til tider med en brutalitet, der har chokeret omverdenen og er blevet kritiseret af internationale menneskerettighedsgrupper.

Så sent som i 2012 blev en 23-årig gravid mor på ordre fra de myndigheder, som har ansvar for familieplanlægning, hentet i sit hjem og fik tvangsfjernet sit syv måneder gamle foster på en abortklinik.

Loven har haft store konsekvenser: Regeringen i Beijing hævder, at der i dag ville have været omkring 400 millioner flere kinesere uden etbarnspolitikken.

Men de menneskelige omkostninger har været store med tvungne aborter og sterilisationer.

Liang Zhongtang, der er forsker ved et akademisk institut for socialvidenskab i Shanghai, mener, at politikken burde have været afskaffet for lang tid siden.

- Et barn eller to er ikke det afgørende spørgsmål. Det handler om friheden til at reproducere. Det handler om grundlæggende menneskerettigheder, siger han.

Fødselskontrollen har også skævvredet balancen mellem kønnene så meget, at millioner af kinesiske mænd må indstille sig på en tilværelse som ugift ifølge The Guardian.

Blandt store dele af befolkningen er loven upopulær, fortæller Liang Zhongtang. Og internettet, som næsten 650 millioner kinesere nu menes at have adgang til, har gjort den folkelige modstand mere tydelig og mere magtfuld.

- Regeringen er under et stigende folkeligt pres og nødt til at reagere på folkets krav, siger Liang Zhongtang.

Myndighederne afviser, at en ændring af loven er lige om hjørnet.

- Der foreligger ingen tidsplan for at tillade alle par i landet at få barn nummer to, hedder det i en meddelelse fra den nationale kommission for sundheds og familieplanlægning.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip