Kina støtter Syrien-aftale

Kina er positiv over for lørdagens russisk-amerikanske aftale, der skal fjerne de kemiske våben fra borgerkrigshærgede Syrien.

Sådan lyder budskabet fra den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Den kinesiske side hilser den generelle aftale mellem USA og Rusland velkommen, siger han.

- Aftalen vil gøre det muligt, at spændingerne i Syrien vil aftage, tilføjer Wang Yi i forbindelse med et møde med sin franske ministerkollega, Laurent Fabius.

Stormagten Kina er en central spiller på den internationale scene. Landet har fast plads og vetoret i FN's Sikkerhedsråd - ligesom Storbritannien, Frankrig, Rusland og USA.

Russerne og amerikanerne er nået frem til en aftale om en udlevering af Syriens kemiske våben. De to magter regner med, at planen vil være gennemført i midten af 2014.

Deres udenrigsministre, John Kerry og Sergej Lavrov, indgik aftalen lørdag formiddag efter et tre dage langt møde i Geneve.

Aftalen indbefatter, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, i løbet af syv dage afleverer en liste over alle landets kemiske våben.

Russerne har sagt, at FN's Sikkerhedsråd vil gribe til handling, hvis Assad ikke indfrier kravene. Amerikanerne siger, at de fortsat er klar til en militæraktion i Syrien, "hvis diplomatiet fejler".

Assad-regimet brugte ifølge USA nervegassen sarin under et angreb 21. august mod en oprørskontrolleret forstad i Damaskus. Over 1400 mennesker mistede livet.

/ritzau/

Dagens Gossip