Kina tilbageholder 20 for at kræve præsidentens afgang

Skrevet af admin

26/03/2016

Dagens topnyheder

De kinesiske myndigheder har intensiveret efterforskningen af et brev, der dukkede op på nettet for tre uger siden, og hvori ukendte forfattere opfordrer præsident Xi Jinping til at træde tilbage.

Ifølge BBC har myndighederne tilbageholdt 20 personer i sagen.

Wen Yunchao, en kinesisk systemkritiker, der bor i USA, fortæller til tv-stationen Al Jazeera, at hans forældre og lillebror, der bor i provinsen Guangdong i det sydlige Kina, blev hentet af det lokale politi i tirsdags.

- Embedsmænd forsøgte at tvinge mig til at indrømme, at jeg hjalp med at sætte brevet i omløb ved at lægge pres på min familie. De lovede, at hvis jeg fortalte dem, hvem der har skrevet brevet, ville jeg ikke blive holdt ansvarlig, fortæller han.

Ifølge Wen Yunchao fortalte han embedsmændene, at han ikke ved, hvem der har skrevet brevet, ligesom han ikke har noget at gøre med offentliggørelsen.

Brevet dukkede op på en hjemmeside kaldet Wujie News 4. marts, som var samme dag som åbningen af Kinas årlige folkekongres.

I brevet bliver præsident Xi Jinping blandt andet beskyldt for at "opgive princippet om kollektiv ledelse" til fordel for selv at sidde på magten. Præsidenten bliver opfordret til at træde tilbage for "befolkningens og landets fremtids skyld".

Forfatterne har ikke skrevet deres navne. De underskriver sig i stedet som "loyale kommunistiske partimedlemmer".

En anonym journalist på Wujie News fortæller til nyhedsbureauet AFP, at fire ansatte, herunder direktøren og chefredaktøren, på mediet har "været ude af kontakt" siden sidste uge.

/ritzau/