Kina udviser fransk journalist for kritisk artikel

Skrevet af admin

26/12/2015

Mest læste i dag

En fransk journalist er ikke længere velkommen i Kina.

Det er en kritisk artikel bragt i det franske nyhedsmagasin L'Obs, der er blevet for meget for de kinesiske myndigheder.

Lørdag bekræfter landets udenrigsministerium den nært forestående udvisning af Ursula Gauthier for en artikel, der "åbenlyst forherliger" terrorisme.

Den Beijing-baserede korrespondent får dog en sidste chance, skriver det kinesiske udenrigsministerium på sin hjemmeside.

Hvis journalisten undskylder for artiklen, der blev bragt i sidste måned, kan det nemlig stadig komme på tale at forny hendes rettigheder til at operere som journalist i landet.

Ministeriet fastslår desuden, at den omstridte artikel har "vakt det kinesiske folks vrede".

- Kina vil aldrig støtte friheden til at forherlige terrorisme, lyder det.

Det kinesiske folk udtrykker imidlertid selv en vis forvirring over sin angivelige harme, da de færreste tilsyneladende har læst eller hørt om artiklen i magasinet, som hverken udgives på kinesisk eller er tilgængeligt fra internettet i Kina grundet landets censur.

- Det kinesiske folks harme? Det ser ikke ud til at gælde mig. Jeg ved ikke engang, hvad der er sket, skriver en bruger på det sociale medie Weibo, en kinesisk pendant til Twitter.

- Hvis I ikke viser os artiklen, kan vi jo ikke være vrede, påpeger en anden.

I artiklen "Efter angrebene på Paris er Kinas solidaritet ikke uden bagtanker" skriver den franske journalist om Kinas forsøg på at bekæmpe terror i landets vestlige Xinjiang-provins. Her bor mindretallet uighurerne, der er muslimer.

Gennem de seneste år har provinsen været skueplads for adskillige blodige opgør mellem provinsens hankinesere og de muslimske uighurer. Uighurerne mener, at de udsættes for systematisk diskrimination af det kommunistiske regime.

Hvis Ursula Gauthier udvises, vil det være første gang siden 2012, at en udenlandsk journalist smides ud af landet for kritisk journalistik.

Hun siger selv ifølge det tyske nyhedsbureau dpa, at hun ikke har i sinde at ændre sin artikel.

/ritzau/