Kina venter på gennemgribende reformplan

Kinas ledere vil tirsdag fremlægge en længe ventet reformplan, der vil afstikke landets politiske og økonomiske kurs i det næste årti, hvor de kommunistiske ledere både skal opretholde stabilitet, styrke kommunistpartiet og vænne alle til en mindre dynamisk vækst.

Reformerne ventes at blive offentliggjort gradvist, og mange iagttagere venter først at få et klart overblik over dem om et godt stykke tid.

Kinas nye ledelse under præsident Xi Jinping og premierminister Li Keqiang, som overtog magten i marts, har ledet fire dages møder bag lukkede døre for de 205 medlemmer af kommunistpartiets centralkomité. Møderne er blevet holdt under et massivt sikkerhedsopbud i et hotel fra sovjetæraen i det vestlige Beijing.

Visse sociale og politiske emner har måske været vendt af centralkomitéen, men reformer, som begrebet opfattes i Vesten, har næppe været på dagsordenen, siger analytikere.

Men præsident Xi og hans regering er under pres for at komme med nye vækst-initiativer, da den kinesiske økonomi efter tre årtier med konstant ekspansion har mistet dynamik og er tynget af overkapacitet i industrien, ligesom mange virksomheder slås med gældsproblemer og svækket konkurrenceevne.

Yu Zhengsheng, som er nummer fire i den regerende elite, varslede i sidste måned reformer i en målestok, som aldrig tidligere er set i landet. Men en række iagttagere og officielle medier har forsøgt at nedtone forventningerne.

- Chancen for store overraskelser er lille, siger en økonom fra en førende tænketank tæt på regeringen i Beijing. Eksperten udtaler sig anonymt om, da han har været med til at forberede mødet.

De store udfordringer, som Kina står over for, omfatter en enorm kløft mellem land og by, og mange venter at se mere urbanisering. Samtidig kan der komme nye udspil omkring etbarnspolitikken og om for eksempel skat, social velfærd, innovation og udenlandske investeringer.

Der ventes størst fremskridt i økonomien, hvor markedskræfter kan komme til at spille en større rolle. Samtidig venter mange mindre bureaukrati fremover, ligesom de venter reformer på skatteområdet og i finansverdenen .

Det kommuniké, der offentliggøres fra møderne, vil ikke afspejle de ophedede diskussioner, som formentligt har fundet sted i centralkomitéen. Enhver uenighed i partiet nedtones, og der lægges størst mulig vægt på at vise enhed udadtil.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip