Kina vil lempe landets etbarns-politik

Skrevet af admin

15/11/2013

Dagens topnyheder

Kina vil lempe landets et-barns politik, skriver nyhedsbureauet Xinhua efter et reformmøde i kommunistpartiets centralkomité for få dage siden, hvor der blev vedtaget gennemgribende reformplaner.

Meddelelsen om ændringen af etbarnspolitikken, som har været gældende siden 1979, kommer på et tidspunkt, hvor mange iagttagere venter meget radikale reformudspil.

De store udfordringer, som Kina står over for, omfatter en enorm kløft mellem land og by, og de kommunistiske ledere er også under pres for at komme med nye vækst-initiativer, da den kinesiske økonomi efter tre årtier med konstant ekspansion har mistet dynamik og konkurrenceevne.

Forandringen af familiepolitikken vil tillade, at par får to børn, hvis en af forældrene er enebarn, skriver Xinhua, der omtaler beslutningen som "en nøglebeslutning" ved mødet i centralkomitéen.

Etbarns-politikken har belønnet par, som kun får et barn, med kontante penge og bedre boliger. Den har ført til en fødselsrate på 1,4 barn per kvinde i stedet for en rate på 2,1 barn per kvinde, hvilket er det niveau, som ville opretholde befolkningens størrelse.

Kinas kommunistiske ledelse vil også opgive et system "med genopdragelse gennem arbejde", som indebærer, at politiske paneler kan straffe personer med årelange ophold i arbejdslejre uden en retssag.

- Denne beslutning er et led i bestræbelser på at forbedre respekten for menneskerettighederne og den retslige praksis, skriver nyhedsbureauet med henvisning til en detaljeret erklæring fra mødet i centralkomitéen, som blev holdt for lukkede døre over fire dage.

Det meddeles også, at antallet af dødsstraffe skal reduceres "skridt for skridt."

Samtidig bliver der indført nye miljøafgifter, der skal reducere den omfattende forurening i landet.

Højtstående kilder i Washington siger, at de nye udspil viser, at Kina er stærkt indstillet på at gennemføre markedsorienterede reformer, men at meget afhænger af, hvordan reformerne vil blive gennemført.

- Retningen har stor betydning, men det betyder også meget i hvilket tempo, dette bliver ført ud i livet, pointerer kilderne.

Den længe ventede reformplan, der afstikker landets politiske og økonomiske kurs i det næste årti, er vedtaget af den nye ledelse under præsident Xi Jinping og premierminister Li Keqiang, som overtog magten i marts.

Centralkomitéens 205 medlemmer holdt deres møde under et massivt sikkerhedsopbud i et hotel fra sovjetæraen i det vestlige Beijing.

/ritzau/AFP