Kinas ambassadør så stor fare ved Tibet-demonstrationer

Skrevet af admin

13/11/2015

Dagens topnyheder

Forud for præsident Hu Jintaos besøg i Danmark i 2012 fik Udenrigsministeriet klar besked om den kinesiske holdning til demonstrationer.

Kinas ambassadør i København fortalte ministeriets daværende departementschef, Claus Grube, at protibetanske demonstrationer udgjorde en stor fare.

Det viser en aktindsigt i et referat udfærdiget af Udenrigsministeriet.

Under statsbesøget i juni 2012 gjorde flere politifolk en indsats for at hindre borgere i at vifte med Tibets flag.

I flere år benægtede Københavns Politi og skiftende justitsministre over for Folketinget, at der fandtes en ordre om at skride ind over for demonstranter.

Men i dette efterår - og efter en retssag om indgrebene - erkendte politiet pludseligt, at der faktisk blev skrevet en såkaldt operationsbefaling. Budskabet var, at præsident Hu Jintao ikke skulle kunne se demonstranter fra sin kortege.

Afsløringen har fået justitsminister Søren Pind (V) til at beslutte at nedsætte en kommission, som skal undersøge forløbet.

Fredag har Udenrigsministeriet givet Ritzau aktindsigt i et referat af en samtale 8. maj 2012 mellem ambassadør Li og departementschef Grube.

Heri står, at ambassadøren "var optaget af spørgsmålet om sikkerhed".

- Fra sin tid i Storbritannien havde han oplevet stenkast mod daværende præsident Jiang Zemin under dennes statsbesøg dér. Det måtte selvsagt undgås.

- Desuden havde der været gennemført demonstrationer af "protibetanske" organisationer, som havde vist sig at være meget aggressive og derfor udgjorde en "stor fare", hedder det blandt andet i referatet.

Tidligere har det været fremme, at Danmarks ambassadør i Kina internt orienterede om, at "status, prestige, "ansigt" spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere end vi kender det i vesten".

Netop udtrykket om at "tabe ansigt" indgik i øvrigt i Politiets Efterretningstjenestes orientering af Københavns Politi forud for statsbesøget, er det kommet frem i et retsmøde i byretten.

Undersøgelseskommissionen skal forsøge at afdække, hvordan det gik til, at politiet besluttede at gribe ind over for borgernes ytringsfrihed.

/ritzau/