Kinas centralbank styrker valuta efter flere devalueringer

Efter tre dage med devalueringer af den kinesiske valuta, yuan, har Kinas centralbank fredag valgt at styrke landets møntfod over for den amerikanske dollar.

Dermed følger centralbanken op på det signal, den sendte på et pressemøde torsdag, om, at der ikke er grundlag for at svække yuan yderligere.

Den såkaldte referencekurs er fredag sat til 6,3975 yuan per dollar - en styrkelse fra 6,4010 torsdag og også en smule stærkere end torsdagens lukkeniveau på 6,399.

Usikkerhed om styrken i den kinesiske økonomi menes at have været årsagen til centralbankens forsøg på at svække valutaen, hvilket ifølge kritikere skaffer kinesiske virksomheder en stor konkurrencefordel på det globale marked.

Ved at gøre sin valuta svagere bliver det billigere for udlandet at købe varer i Kina, og frygten for, at tiltaget fra centralbanken kan starte en decideret valutakrig, skabte onsdag uro på de finansielle markeder verden over.

Torsdag var uroen dog forduftet.

Ser man på, hvad banken har gjort med referencekursen, så har de seneste tre dage budt på en devaluering tirsdag med først 1,9 procent, 1,6 procent onsdag og 1,1 procent torsdag.

Markedskursen får lov at svinge inden for to procent af referencekursen.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip