Kinas devalueringer skaber ny usikkerhed på markederne

Skrevet af admin

12/08/2015

Dagens topnyheder

For anden dag i træk valgte den kinesiske regering onsdag at nedskrive værdien af valutaen yuan, og det vil formentlig ikke blive specielt godt modtaget af investorer verden over.

Sådan vurderer investeringsøkonom Per Hansen i hvert fald konsekvensen af, at yuan hen over natten er blevet yderligere 1,6 procent mindre værd efter tirsdagens devaluering på 1,9 procent.

Han mener, at det for det første er et tegn på en svækket økonomi.

- Den er for mig at se et udtryk for, at den kinesiske regering og den kinesiske centralbank ikke tror, at den kinesiske vækst har ramt lavpunktet endnu, og derfor er man nødt til at stimulere økonomien, siger han.

Derudover stiller det spørgsmål ved kinesernes troværdighed og evne til at håndtere situationen.

Tirsdag sagde centralbanken, at devalueringen var en engangsforestilling. Det viste det sig altså allerede et døgn efter ikke at være.

- Vi kender ikke de kort, som den kinesiske centralbank har på hånden, for i modsætning til andre centralbanker kommunikerer kineserne meget dårligt om deres motiver og hensigter.

- Ingen ved, hvad der sker næste gang, og hvornår det sker. Det skaber en usikkerhed på de finansielle markeder, og det vil denne devaluering også gøre, siger Per Hansen.

Han tror først og fremmest, at usikkerheden vil ramme de aktier, der har en forbindelse til det kinesiske marked.

- Kina-relaterede aktier er allerede faldet en hel del, blandt andet SKF i Sverige og Apple i USA, der begge er faldt fem procent tirsdag. Så må vi se, hvordan markedet reagerer på endnu en devaluering i næsten samme størrelsesorden, siger han.

/ritzau/