Kinas eksport fik drøje hug i januar

Skrevet af admin

15/02/2016

Mest læste i dag

Det var markant mindre handel ind og ud ad Kina i januar end forventet. Det er et skidt tegn for den kinesiske økonomi, der har været under pres i en længere periode.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters faldt den kinesiske eksport med 11,2 procent i januar sammenlignet med sidste januar mens importen dykkede med markante 18,8 procent. For eksporten var det syvende måned i træk med fald og for importen den femtende.

- Umiddelbart er disse tal et negativt tegn for den kinesiske økonomi. Men tallene er traditionelt meget svingende i januar, siger strateg hos AMP Capital Investors Shane Oliver til Bloomberg News.

Kinas eksport til USA faldt med 10 procent i januar mens eksporten til EU dykkede med 12 procent. Flere økonomer peger dog på, at det er eksporten til de omkringliggende lande, der er hårdest ramt.

- Vi mener, at det skarpe fald i eksporten i januar er en refleksion af lav ekstern efterspørgsel, specielt grundet den lave eksport til naboøkonomier som Korea og Taiwan, skriver banken ANZ i en note ifølge Reuters.

Den økonomiske opbremsning i Kina har været en stor, medvirkende årsag til de markante fald på aktiemarkederne, der har præget de seneste måneder.

Landets økonomi er uigennemskuelig, da officielle statistikker ikke altid kan tages for gode varer. Kina har dog sænket sine mål for den økonomiske vækst og meldte officielt en vækst på 6,9 procent ud for 2015. Den laveste vækst i over 20 år.

I januar nedjusterede Verdensbanken sin forventning til Kinas økonomiske vækst i 2016 til 6,7 procent.

- Vi har længe vidst, at den kinesiske vækst er vigende. Men det, vi skal forstå nu, er, hvor meget Kina har betydet for det opsving, vi havde op til finanskrisen.

- Det var medvirkende til at styrke forbruget i hele verden, fordi de kunne producere meget billigt. Det mærker vi rigtigt nu, hvor det går den anden vej, sagde seniorstrateg hos Nordea Tine Choi Danielsen til Ritzau i januar.

/ritzau/