Kinas elite gør klar til gennemgribende reformer

Kinas regerende kommunistparti vil indlede et vigtigt møde om radikale reformer den 9. november, skriver det officielle nyhedsbureau Xinhua tirsdag.

Mødet er blevet indkaldt på et tidspunkt, hvor iagttagere venter at se signaler på, hvilken økonomisk kurs landet vil følge i det kommende årti.

Det er tredje gang, at Kinas elite mødes i Centralkomitéen siden lederskiftet sidste år.

Mødet vil strække sig over tre dage.

En indflydelsesrig tænketank tæt på Kinas regering eller statsråd har anbefalet, at der oprettes et nationalt socialt sikringssystem, ligesom den har lagt op til jordreformer og ændringer i de store statsejede selskaber.

Det er dog ikke oplyst, hvorvidt gennemgribende reformer vil blive drøftet, når de 200 medlemmer af Centralkomitéen mødes, men tidspunktet antyder, at det er meget sandsynligt.

Kinas præsident, Xi Jinping, sagde tidligere i år i sin første tale som statsoverhoved for verdens mest folkerige land, at han har en vision om stærkere militær og højere levestandard.

Kina har længe erkendt, at det må ændre kurs væk fra en vækstmodel baseret på investeringer i byggerier og forurenende industrier og gå ind på en mere forbrugerorienteret og højteknologiske udvikling.

- Vi fokuserer på forbedringer af kvalitet og vækst i effektivitet, siger Xi, som har varslet strukturelle reformer - også selv om det sker på bekostning af hurtighed.

- Kinas reformproces er kommet ud på det dybe vand nu, og vi kan ikke tillade os at være ubeslutsomme, da vi risikerer at sætte vore fremskridt over styr, hedder det i en tale, som Xi holdt for få uger siden om økonomien.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip