Kinas industriproduktion vokser - men mindre end ventet

Kinas industriproduktion blev øget med 6,0 procent i juli. Det var lavere end ventet, og analytikere opfatter det som endnu et tegn på, at landet kæmper med økonomiske problemer.

Der var forventninger om en vækst i industriproduktionen på omkring 6,6 procent i juli, hvilket ville være en svag nedgang i forhold til juli sidste år, hvor produktionen steg med 6,8 procent.

Investeringerne i realkapital, som er en stærk faktor for verdens næststørste økonomi, blev øget med 11,2 procent i løbet af årets første syv måneder sammenlignet med samme periode i fjor, viser tal fra Kinas nationale statistik.

Omsætningen i detailhandel blev øget med 10,5 procent i juli sammenlignet med samme periode i fjor. Det var ventet, at tallet ville blive 10,6 procent.

Kina nedskrev onsdag for anden dag i træk landets valuta i forhold til den amerikanske dollar, og på valutamarkederne uden for Kina faldt yuan til det laveste niveau i næsten fire år mod den amerikanske dollar.

Usikkerhed om styrken i den kinesiske økonomi menes ifølge iagttagere at være årsagen til centralbankens forsøg på at svække valutaen, efter at økonomiske nøgletal i flere måneder har indikeret, at den økonomiske vækst i Kina står i stampe.

Nylige undersøgelser har vist, at europæiske virksomheder er ved at miste troen på Kinas økonomi.

Kun 28 procent af de virksomheder, som har deltaget i en undersøgelse foretaget af Det Europæiske Handelskammer i Kina, siger, at de er "optimistiske" i forhold til deres indtjening i landet. Det er første gang, at så mange ser med skepsis på deres muligheder i den kinesiske økonomi.

Europæiske firmaer klager over den udbredte korruption, og mange siger, at Kinas meget ambitiøse reformplaner ikke har bidraget til at skabe et miljø, hvor udenlandske investorer får samme forhold som landets egne investorer.

- Alle reformplaner halter bagefter i forhold til de forventninger, som de europæiske virksomheder havde. Samtidig er langsomme internetforbindelser og censur på internettet hindringer for moderne firmaer, hedder det. /ritzau/AFP

Dagens Gossip