Kinas leder lover øget hjælp til fattige lande

Præsident Xi Jinping erklærede lørdag, at Kina vil oprette en hjælpefond på foreløbig to milliarder dollar (omkring 13,2 milliarder kroner), som skal hjælpe udviklingslande med at deltage i en omfattende global omstilling til bæredygtig udvikling i de kommende 15 år.

- Kina vil fortsætte med at øge dets investeringer i de mindst udviklede lande, og det er målet at øge beløbet til i alt 12 milliarder dollar (80 milliarder kroner) i 2030, siger Xi, som lørdag talte ved et FN-topmøde om bæredygtig udvikling i New York.

Den kinesiske leder lovede rentefri lån og gældslettelser til de mindst udviklede lande.

- Med blikket på fremtiden vil Kina fortsætte med at vælge den rette holdning i forhold til retfærdighed og interesser ved at lægge mere vægt på retfærdighed end interesser, siger Xi videre.

Han understreger, at Beijing vil slutte op bag en række nye, ambitiøse målsætninger, som alverdens stats- og regeringsledere vedtog på særtopmødet fredag. Disse sigter blandt andet mod at udrydde ekstrem fattigdom inden 2030 og sikre rent drikkevand, uddannelse og sundhed til alle.

De i alt 17 mål skal sikre verden en bæredygtig udvikling de næste 15 år og afløser de såkaldte årtusindmål, der løb til 2015.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har beskrevet målene som en slags "to do list" for verdens befolkninger og for planeten.

Xi Jinping præsenterede også et fælles klimaudspil med præsident Barack Obama under sit besøg i Washington fredag.

Som led i udspillet vil Kina matche USA's løfte om at give tre milliarder dollar til at hjælpe verdens fattige lande med at bekæmpe klimaforandringer.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip