Kinas månebil er vækket til live igen

Der er håb for det kinesiske robot-køretøj, der i øjeblikket er på en mission for at udforske Månens overflade, men som har været plaget af tekniske problemer.

Månebilen, der bærer navnet Jadekaninen, fungerer dog stadig ikke helt som den skal, lyder det fra myndighederne.

Problemerne med køretøjet har været et tilbageslag for Beijings ambitiøse rumprogram, der indeholder planer om at sende et menneske til Månen.

- Køretøjet har en chance for at blive reddet, for det er stadig i live, siger Pei Zhaoyu, der er talsmand for Kinas måneprogram, til det statskontrollerede nyhedsbureau Xinhua.

Køretøjet har lidt af "mekaniske uregelmæssigheder" siden 25. januar, hvor 14 dages månenat satte ind.

Men nu siger Pei, at "Yutu (Jadekaninens kinesiske navn, red.) er vækket til live", og at køretøjet "faldt i søvn under abnorme omstændigheder". Problemet er dog stadig ikke blevet løst, siger han.

Uregelmæssighederne skulle være opstået som følge af det "komplicerede måneoverflade-miljø".

Videnskabsfolk har været bekymrede for, om køretøjet måske ikke var i stand til at overleve de ekstremt lave temperaturer, som præger månenatten. Men det modtager nu signaler som normalt, lyder det.

Den guldfarvede månebil har seks hjul og vingeagtige solpaneler. Målet med missionen er blandt andet at indsamle geologiske prøver.

Kina er den tredje stat efter USA og Sovjetunionen, som har sendt et køretøj til månen, og landingen på månens overflade 15. december var den første af sin slags siden en sovjetisk mission for næsten fire årtier siden.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip