Kinas præsident mødt af demonstranter i London

Hundredvis af demonstranter protesterede tirsdag i det centrale London mod Kinas undertrykkelse af menneskerettighederne, da præsident Xi Jinping kørte i hestevogn til Buckingham Palace sammen med den britiske monark, dronning Elizabeth.

En mindre, men meget larmende gruppe aktivister, der var for Tibet og imod undertrykkelse af menneskerettighederne, vinkede med flag og bannere på den første dag af Xis statsbesøg i Storbritannien, hvor regering og erhvervsliv håber på at få stærkere økonomiske bånd til det kinesiske styre.

Aktivisterne afbrød den megen pomp og pragt ved at vinke med tibetanske flag og rulle bannere ud med slagord som "Ned med kommunistpartiet" og "Afslut undertrykkelsen".

Aktivisterne var et lille mindretal i forhold til de mange tusinder, som viste deres begejstring for det kinesiske besøg med røde og gule drager og store portrætter af Xi på The Mall foran Buckingham Palace, hvor den kinesiske leder og hans kone, Peng Liyuan, er gæster hos dronning Elizabeth.

Blandt de antikinesiske demonstranter var Falun Gong, som leder en åndelig sekt, der er forbudt i Kina.

- Xi's besøg viser, at Storbritannien er fuldstændig ligeglad med menneskerettighederne, siger den 24-årige Aisha Nahmmacher fra London, som demonstrerede ved Buckingham Palace.

En leder fra det kinesiske uighur-mindretal sagde mandag, at den røde løber, der er lagt ud af briterne, er farvet rød af hans egen befolknings blod. Hundredvis er blevet dræbt i regionen, hvor Beijing giver militante islamister skylden for volden.

Premierminister David Cameron og hans regering har været opsatte på at holde spørgsmålet om menneskerettigheder i baggrunden under Xis besøg. Xi Jinpings besøg ventes at blive markeret med underskrivelsen af flere skelsættende kontrakter om kinesiske investeringer i Storbritannien.

Britiske regeringskilder siger, at der under Xis besøg vil blive indgået handels- og investeringsaftaler for omkring 20 milliarder pund (omkring 200 milliarder kroner).

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip