Kinas præsident: Vi forstærker reformproces

Kina vil presse på for at fortsætte markedsorienterede reformer af dets valuta-regime og med tiden gøre yuanen konvertibel på det internationale valutamarked, siger den kinesiske præsident, Xi Jinping, i et interview med den amerikanske erhvervsavis Wall Street Journal.

Interviewet med den øverste kinesiske leder komme på et tidspunkt, hvor Kinas kommunistiske styre har travlt med at forsikre, hvad der er deres mål i kølvandet på landets faldende økonomiske vækst og en overraskende devaluering af yuanen.

- Kina forstærker reformer for at gøre yuanen konvertibel på en "vedholdende og ordentlig måde", siger Xi forud for et besøg i USA.

Kinas overraskende devaluering af yuanen i sidste måned har sammen med et fald i aktiekurserne skabt udbredt bekymring for, at flere chok kan være på vej fra verdens næststørste økonomi.

De kinesiske myndigheder har dæmmet op for en kapitaludstrømning, der er opstået efter den kinesiske devaluering af yuan'en.

Xi Jinping sammenligner over for The Wall Street Journal Kinas økonomi med et gigantisk skib, der sejler i et stormfuldt hav, og hvor spørgsmålene er, hvorvidt skibet sejler i den rigtige retning, og om det har tilstrækkeligt med maskinkraft og energi til at klare sig.

- Ethvert skib, uanset hvor stort, kan fra tid til anden blive ustabilt i hård sø, men jeg er overbevist om at investorernes tillid vil blive genetableret, siger han.

Kinas økonomiske vækst var sidste år på 7,3 procent - det svageste niveau siden 1990, og den faldt yderligere i de første to kvartaler i år.

Over for den amerikanske avis bekræfter Xi, at Kina øger dets forsvars kapacitet, men at det ikke sker ved, at landet gøres til en regional eller global trussel.

Han afviser samtidig meget bestemt udenlandske beskyldninger om, at Beijing bedriver industrispionage online.

- Tyveri i cyberspace af kommercielle hemmeligheder og hackerangreb er ulovligt. Det er lovovertrædelser, og det bør straffes i henhold til loven og i henhold til internationale aftaler, siger han.

Xi mødes senere i denne uge med præsident Barack Obama i Det Hvide Hus.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip