Kineser får fængselsstraf for pengefalskneri i Danmark

Skrevet af admin

27/11/2014

Mest læste i dag

Cirka 15 gennemsigtige plastikposer med over 75.000 kroner i 20'ere ligger torsdag på anklagerens bord i retssal 27 i Københavns Byret.

Torsdag har spørgsmålet i retten været, om mønterne er falske eller ej, og hvis de er falske, om den 31-årige tiltalte kineser på anklagebænken så har vidst det.

Dommer Nina Palesa Bonde kommer med svaret torsdag eftermiddag: Mønterne er falske. Derudover må den 31-årige tiltalte kineser have vidst det, da han købte dem i Kina og prøvede at veksle dem i Danmarks Nationalbank i juli i år, som han var tiltalt for.

Retten idømmer ham et år og seks måneders fængsel. Kineseren anker på stedet og kræver frifindelse.

- Mønterne har egenskaber, som adskiller sig fra ægte mønter. Det er bevist med prægningstest og syretest samt gennemskæring af mønterne, og det er påvist ved simple optiske test, siger dommer Nina Palesa Bonde i retten torsdag.

Kineseren har selv forklaret i retten, at han ejer en juvelerforretning i Kina, og at han havde slået en annonce op på internettet, hvor han skrev, at han ville købe mønter. Flere henvendte sig.

Kineseren regnede med, at mændene, der henvendte sig, arbejdede med mønter, og han var af den opfattelse, at mønterne var blevet fundet i udenlandsk skrot fra blandt andet Danmark, som var kommet til Kina. Den 31-årige var i god tro taget til Danmark for at veksle dem, fortalte han.

- Vi kan ikke udelukke, at der findes et system med skrot og handel med mønter i Kina. Men ved at se på mønternes kvalitet og beskaffenhed er han kommet i tilstrækkelig ond tro og har accepteret, at de her mønter er falske, siger dommeren torsdag.

Ifølge politiet er der sket en stigning i sager om udenlandske pengefalsknere.

I september blev en britisk mand og en kvindelig kineser varetægtsfængslet for at være i besiddelse af falske mønter til en samlet værdi af mindst 280.000 kroner, som de også forsøgte at veksle i Nationalbanken i København.

Anklager Stefan Møller Jørgensen siger torsdag, er der siden 2005 er kommet 34,5 millioner danske kroner fra Kina til omveksling i Nationalbanken.

/ritzau/