Kinesere scorer topstillinger i Danmark

I 2006 fik 433 kinesere opholdstilladelse i Danmark på baggrund af et job. Siden er antallet mere end fordoblet for sidste år at lande på 1003 opholdstilladelser til arbejdende kinesere, viser tal fra Danmarks Statistik, skriver Kristeligt Dagblad.

Udlændinge har ifølge Udlændingestyrelsens positivliste særligt let adgang til det danske arbejdsmarked, hvis de er højtuddannede og kan bestride et job, hvor der mangler kvalificeret arbejdskraft. Det er tilfældet for det voksende antal kinesere, som får arbejdsophold i Danmark, vurderer Verner Worm, professor fra Asia Research Centre ved Handelshøjskolen i København, CBS.

- Man skal huske på, at millioner af kinesere konkurrerer om stillingerne i Kina. Omkring halvdelen af de kinesere, som kommer ud fra universitetet, kan ikke få job i Kina, og derfor rejser mange til Danmark og Vesten, tager en master eller en ph.d. og får så arbejde i et dansk firma.

En dansk uddannelse, som fører til en dansk ansættelse, er en af to hovedårsager til det voksende antal arbejdende kinesere i Danmark. Den anden årsag er, at en dygtig kineser ansættes i et dansk datterselskab i Kina og derefter hentes til Danmark. Uanset hvordan kineserne kommer til Danmark, har danskerne ingen grund til at frygte for deres job, konkluderer Verner Worm.

- Nej nej, ingen grund til nervøsitet. I 2012 talte vi om 1000 højtuddannede personer, som vi kun skal være glade for. De højner uddannelsesniveauet i Danmark, og de fag, de tager, er erhverv, hvor vi mangler højtuddannet arbejdskraft.

Det drejer sig særligt om ingeniør-, forsker- og naturvidenskabelige stillinger, og kineserne udgør en betragtelig del af gruppen på 8518 højtuddannede udlændinge fra ikke-EU-lande, som har fået arbejdsophold i Danmark de seneste to år.

Blandt de kinesere, som i dag besætter danske stillinger, er der sket et brancheskift, som har været i gang siden 1980'erne. Dengang kom kinesiske Li Xing, professor og samfundsforsker ved Aalborg Universitet, som studerende til Danmark, og han var en af ganske få på tidspunktet.

De herboende kinesere, han kom til at kende, arbejdede som restauratører, særligt på grillbarer, men børnene af grillbar-ejerne har uddannet sig, og da udviklingen i Kina samtidig er tordnet frem, har billedet af den arbejdende kineser i Danmark drastisk ændret karakter.

- Som højtuddannet kineser leder du selvfølgelig ikke efter arbejde på en grillbar, du leder efter et godt firma, siger Li Xing og opremser årsagerne til, at danske arbejdsgivere sætter pris på kinesisk arbejdskraft.

- Kinesere er meget målrettede, arbejder i døgndrift og klager ikke, for den kinesiske kultur siger, at man skal acceptere sin plads. Kineserne er flittige og ser det som at tabe ansigt, hvis man lever af sociale ydelser.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip